Recomenacions nutricionals per la fibromialgia

Recomendaciones nutricionales para la fibromialgia - Blog 5 Serveis

Recomenacions nutricionals per la fibromiàlgia i la fatiga crònica

Què és la fribromiàlgia?

La fibromiàlgia és una malaltia caracteritzada pel dolor muscular generalitzat i crònic que acostuma a estar més present en les dones que en els homes. Es creu que el seu origen ve del sistema nerviós central, el qual es torna més sensible al dolor. Encara que no hi ha cura per la fibromiàlgia, hi ha medicaments que poden alleujar els símptomes.

D’altra banda, l’exercici físic, la fisioteràpia o l’alimentació suposen també uns pilars importants a l’hora de tractar i alleujar els símptomes de la fibromiàlgia. La pèrdua de pes, per exemple, s’ha relacionat amb una millor simptomatologia.

Pel que fa a l’alimentació per a la fibromiàlgia, aquesta ha de ser primer de tot equilibrada, aportant tots els macronutrients i micronutrients necessaris per evitar qualsevol deficiència. Es considera que una dieta mediterrània, antiinflamatòria i probiòtica, és una bon abordatge:

  • Proteïnes (15-20% de l’energia diària): Prioritzant les proteïnes d’origen vegetal, com les dels llegums, fruits secs o productes derivats de la soja.
  • Hidrats de carboni (45-55% de l’energia diària): Prioritzant els carbohidrats d’absorció lenta procedents de cereals integrals, llegums, tubercles, fruites senceres…
  • Àcids grassos (30-35% de l’energia diària): Prioritzant els àcids grassos insaturats com el d’oli d’oliva verge extra, i sobretot, els omega-3, amb poder antiinflamatori, procedents del peix blau, fruita seca o llavors de lli o xia.
  • Disminuir el consum de greixos saturats com làctics ultra processats, embotits o brioxeria industrial.
  • Consumir vegetals crus diàriament per la seva aportació de vitamines i minerals i fibra.
  • Consumir fruits secs diàriament pel seu contingut en minerals, àcids grassos saludable com i fibra.
  • Assegurar nivells de vitamina D saludables, prenent el sol cada dia o, en cas d’hivern, prenent suplementació, sempre aconsellada per un metge o dietista-nutricionista
  • Ingerir calci i magnesi, necessaris per a una bona salut òssia i salut i contracció muscular.

Encara és necessària més investigació per conèixer més a fons el tractament de la fibromiàlgia però, per ara, el tractament multidisciplinari és el més efectiu de què disposem per intentar alleujar els símptomes de la fibromiàlgia.

Recordem que podeu consultar tot el relacionat amb la salut nutricional tant dels vostres familiars a càrrec, com per a vosaltres / es mateixos / es. La salut dels nostres usuaris / es és molt important i la salut és un dels pilars a tenir en compte.

Com ens dóna suport el nostre Diestista – Nutricionista a 5 Serveis?

1- Donant suport amb informació als / les cuidadors / es de l’equip, per poder oferir als l’usuari / a un estat nutricional el més saludable possible al seu domicili.

2- Informant via consulta nutricional a l’usuari/a en el seu dia a dia, tant si és depenent així com als seus familiars cuidadors..

3 – Assessorant directament via consulta nutricional als membres de la familia.

Asistencia Sanitaria a Domicilio en Barcelona

A 5 Serveis, comptem amb la col·laboració d’un nutricionista especialitzat (Núm Col. CAT001591) on periòdicament compartirem recomanacions dietètiques que s’adaptin a les diferents malalties i patologies per tots els nostres pacients, familiars i coneguts.

Ricard Carreras (Num Col. CAT001591)

Dietista Nutricionista Col·laborador a 5 Serveis

Pots sol·licitar una dieta especial o una recomanació via e-mail: ricardcarreras@5serveis.com

Gràcies per haver llegit: Recomenacions nutricionals per la fibromiàlgia i la fatiga crònica. Si estàs interessat a seguir llegint, fes clic al nostre Blog o accedeix a altres recomanacions.

Comparteix-ho amb els teus!

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Scroll to Top