Recomenacions nutricionals para a la celiaquia

Perquè menjar verdures i hortalisses?

Nutrició per la intolerancia al gluten als Celíacs

Què és la Celiaquia?

En motiu a el dia internacional de la celiaquia, a 5 Serveis volem donar-te les claus per conèixer la celiaquia i alguns consells o recomanacions per aprendre a conviure amb ella.

La celiaquia és una malaltia autoimmune crònica de base genètica que es caracteritza per la sensibilitat al gluten, el qual danya les vellositats presents en l’intestí prim i que, a conseqüència, provoca una mala absorció dels nutrients, a més d’altres símptomes diversos, com diarrea , dolor abdominal, inflor, astènia, erupcions cutànies, mal de cap, debilitat i un llarg etc.

Es coneix que un 0,28% de la població té celiaquia.

Què és el gluten?

El gluten és la proteïna present en alguns cereals, que confereix una consistència característica als productes derivats d’ells. El gluten està naturalment present en els cereals blat, ordi i sègol, però també en l’espelta, el kamut i acostuma a haver-hi en productes amb civada, si aquesta no està certificada “sense gluten”. Per això, el gluten també el trobem en productes derivats d’aquests cereals com la farina, el pa, les galetes, les pastes, la pasta, els cereals, la cervesa o fins i tot en algunes salses.

Tractament de la celiaquia

Actualment, l’únic tractament per pal·liar els símptomes de la celiaquia és la dieta sense gluten, el que significa evitar tots els aliments esmentats a dalt que continguin gluten. A més, hi ha certes mesures que s’han de complir a l’hora de dinar i cuinar per evitar el que s’anomena contaminació creuada i evitar així que les traces de gluten contaminin a altres aliments:

  • Els aliments sense gluten per a la persona celíaca s’han de guardar en rebost, calaixos de la nevera i/o congelador a part i tancats.
  • Els productes sense gluten s’han de guardar en els prestatges superiors, ja que, en cas contrari, es contaminarien dels productes amb gluten.
  • No compartir productes per untar al pa amb els altres de la casa.
  • A l’hora de manipular els aliments, utilitzar sempre coberts o taules de tallar d’acer inoxidable i específicament per a preparar el menjar sense gluten.
  • Rentar-se bé les mans abans de manipular els aliments i netejar bé les superfícies abans de cuinar.
  • Cuinar primer els aliments sense gluten.
  • Electrodomèstics com la torradora o la sandvitxera han de ser d’ús exclusiu.
  • Netejar bé el forn i el microones entre àpats per netejar les possibles restes de gluten.

Recordem que podeu consultar tot el relacionat amb la salut nutricional tant dels vostres familiars a càrrec, com per a vosaltres / es mateixos / es. La salut dels nostres usuaris / es és molt important i la salut és un dels pilars a tenir en compte.

Com ens dóna suport el nostre Diestista – Nutricionista a 5 Serveis?

1- Donant suport amb informació als / les cuidadors / es de l’equip, per poder oferir als l’usuari / a un estat nutricional el més saludable possible al seu domicili.

2- Informant via consulta nutricional a l’usuari/a en el seu dia a dia, tant si és depenent així com als seus familiars cuidadors..

3 – Assessorant directament via consulta nutricional als membres de la familia.

Asistencia Sanitaria a Domicilio en Barcelona

A 5 Serveis, comptem amb la col·laboració d’un nutricionista especialitzat (Núm Col. CAT001591) on periòdicament compartirem recomanacions dietètiques que s’adaptin a les diferents malalties i patologies per tots els nostres pacients, familiars i coneguts.

Ricard Carreras (Num Col. CAT001591)

Dietista Nutricionista Col·laborador a 5 Serveis

Pots sol·licitar una dieta especial o una recomanació via e-mail: ricardcarreras@5serveis.com

Gràcies per haver llegit: Nutrició per la intolerancia al gluten per als Celíacs. Si estàs interessat a seguir llegint, fes clic al nostre Blog o accedeix a altres recomanacions.

Comparteix-ho amb els teus!

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Scroll to Top