Qui es quedarà amb els nens confinats?

Criatures en cuarentena

Ni totes les famílies disposen d’una xarxa de suport, ni totes es poden permetre la despesa que suposa un cangur. Llavors, amb qui es quedaran les nostres criatures? Si no ens podem quedar a casa per qüestions laborals, la Generalitat serà còmplice de les nostres conductes de risc.

Protocol d’actuación covid-19 en les escoles

Recentment hem pogut llegir el protocol d’actuació per detectar els casos de Covid-19 a les escoles, presentat pel Departament d’Educació. Som moltes les famílies que estem profundament preocupades, ja que per una qüestió de prevenció (i per què no dir-ho: de millorar l’acompanyament educatiu) haurien de baixar les ràtios a l’aula i, a més, disminuir les concentracions de persones en els centres. Per poder fer una prevenció ben feta seria necessària una inversió milionària i, si bé la necessitat de portar els nens a l’escola és imperiosa, se sap que això de educar-les amb seguretat ja no és tan urgent.

Quedarse a casa esperant resultats

Però, en canvi, està força ben detallat el que passarà quan un/a alumne/a tingui algun dels 14 símptomes compatibles amb la Covid, que són, de fet, els mateixos símptomes que per a moltes altres infeccions habituals. Sabem que els centres escolars posaran a disposició una aula per a l’aïllament d’alumnat. Sens dubte, l’aula destinada a aquesta finalitat estarà gairebé sempre plena. Si el personal sanitari considera que cal fer PCR, s’ha de fer a totes els alumnes de classe, les quals s’hauran de quedar a casa esperant resultats. No sabem amb qui es quedaran, ja que no està previst cap permís a l’efecte.

Si alguna criatura surt positiva, es confinarà a casa durant 14 dies amb la família. Però, ¿i els alumnes a què la PCR surti negativa? També caldrà confinar però, segons el protocol, sense la seva família.

Si mares i pares no es poden quedar amb ells/es per qüestions laborals, la Generalitat serà còmplice de les conductes de risc: o bé deixar els nens i nenes soles; o deixar-les amb avis i àvies, que són col·lectiu vulnerable; o privatitzar les cures fins al punt d’haver d’utilitzar una persona cuidadora d’urgència.

Ni totes les famílies disposen de xarxa familiar de suport, ni totes es poden permetre la despesa que suposa un/a cangur. Llavors, tornem a preguntar-nos: amb qui es quedaran les nostres criatures?

Deixar que totes els nens/es amb una PCR negativa tornin a l’escola

Exigim a l’administració que ens doni alguna solució. El conseller Bargalló ha declarat en una entrevista a RAC1 que això no és competència de la Generalitat de Catalunya, però estem segurs que sí hi ha un cert marge: n’hi hauria prou amb ampliar en el protocol la necessitat que mares i pares de totes les criatures confinades es quedessin a casa. O bé deixar que totes les criatures amb una PCR negativa tornin a l’escola. No ens podem quedar en l’àmbit de la alegalitat.

Josep Maria Argimon, el nou secretari de Salut Pública, ha Declarat que, malgrat que les ràtios a les aules són competència d’Educació, el Departament de Salut aconsellaria que fossin menors, entre d’altres mesures de prevenció. I a més, ha reclamat que les administracions disposin d’ajudes públiques perquè les famílies puguin confinar-se sense por a perdre el lloc de treball i ingressos.

Règim semipresencial d’ensenyament

Des PETRA s’exigeix ​​que es legisli de manera immediata, un permís universal i remunerat per l’Estat perquè la mare o el pare que treballin de forma assalariada, autònoma, treballadores de la llar, etc. puguin fer-se càrrec de la cura de les seves filles i fills que estiguin en quarantena, o bé hagin de acollir-se a el règim semipresencial d’ensenyament, o qualsevol altra incidència que pogués contemplar-se en l’escolarització com a conseqüència de la Covid-19, deixant als menors sense poder assistir presencialment a l’escola.

Són mesures necessàries, ja que altrament deixem a nens i famílies en una situació d’extrema vulnerabilitat. Exigim a les administracions que busquin una solució a la qual poder-nos acollir-nos en el cas de confinament selectiu dels nostres fills i filles.

Font: https://catalunyaplural.cat/es/quien-se-quedara-con-las-criaturas-confinadas/

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Scroll to Top