Mascaretes, efectes sobre la salud en l’us diari

Mascarillas efectos sobre la salud en el uso diario - Blog 5 Serveis

La pandèmia i l’us diari de les mascaretes

La pandèmia deguda al coronavirus ens ha canviat les vides.

La pandèmia deguda al coronavirus ens ha canviat les vides. Un dels factors més present, és l’ús de la mascareta diari. Hi ha professions (sobretot sanitàries) que estan acostumats a portar mascareta però els demés no. L’ús perllongat de la mascareta està provocant diferents problemes a la població en general.

Aquests problemes són provocats per diferents elements:

1. Apretar les dents o portar els llavis frunzits involuntàriament.

Reacció comprensible degut a l’ansietat, estrès o inclús per l’ús de la mascareta constantment. Això el que provoca és una sobrecàrrega de la musculatura, a més de poder arribar a causar dolor.

2. Mascaretes N95 i la KN95:

Les mascaretes que exerceixen una pressió cap a dalt en la mandíbula com són el casa de les N95 o les KN95.

3. Tires elàsticas de la mascareta:

Les tires elàstiques que tant tiren de les nostres orelles poden generar dolor a la mateixa zona, a l’articulació de la mandíbula i cara o inclús mals de cap. Això es deu al nervi trigèmin, que ens dona la sensibilitat a cara i mandíbula i s’encarrega de la musculatura mandibular. Aquest nervi passa per la zona on tenim les orelleres i, per una sobreexcitació, pot causa dolor i tensió a la musculatura mandibular. Així doncs es recomanable portar protectors (dispositiu on es fixen les orelleres per darrere el coll)

4. Reducció del nostre camp visual:

Portar mascareta impedeix veure el que tenim abaix i per això tendim a mirar més freqüentment cap abaix. D’aquesta manera es genera rigidesa i dolor a la musculatura del coll. Aquests components poden derivar en dolor mandibular i moviment limitat (típic símptoma d’afectació en l’articulació temporomandibular (ATM)).

5. Sobresol·licitació de la musculatura mandibular:

Sobresol·licitació de la musculatura mandibular ja que fem més moviments amb la boca per ajustar-nos la mascareta, causa tensió i fatiga a aquesta musculatura.

6. Respirem més per la boca que pel nas:

 La mascareta no ens permet respirar normalment i per això tendim a respirar més amb la boca (per agafar més aire). També es pot donar per la sensació que es crea d’angoixa. 

Així doncs els problemes més comuns per l’ús de les mascaretes que ens podem trobar són:

  • Cefalees
  • Pressió a les orelles
  • Dolor en cara i mandíbula
  • Dolor cervical
  • Bruxisme o desgast dental

Per evitar aquests problemes es recomana fer els següents exercicis en una posició adequada, és a dir, amb esquena recta asseguts/des o de peu:

  • 1 ) Obrir la boca portant la llengua al paladar (1×10 repeticions).
  • 2) Estirament de la zona cervical: Portar la orella cap a l’espatlla i mantenir durant 10 segons en el moment que notem tensió en la musculatura (2-3 vegades per costat)
  • 3) Mobilitat cervical: portar al cap a totes les direccions: abaix, a dalt, a la dreta, a l’esquerra.
  • 4) Obrir i tancar la boca resistint amb els dits. (1×5 repeticions amb una durada de 3 segons per cada moviment)
  • 5) Moure la mandíbula inferior cap als costats i cap endavant i enrere (1×10 repeticions cada moviment).

Si després de realitzar els exercicis, es sent dolor o les molèsties prèviament esmentades no milloren és important demanar cita amb un fisioterapeuta especialista en dolor orofacial i disfunció craneomandibular. 

¿Com dóna suport el nostre Fisioterapeuta als usuaris/es de 5 Serveis?

1- Dóna suport amb informació als/es cuidadors/es de l’equip, per poder oferir al l’usuari/a un estat físic el més saludable possible al seu domicili.

2- Visitant al usuari/a al domicili, el fisioterapeuta detectará una disfunció o alteració en l’organisme. Aplicarà els mètodes més efectius segons l’evidència, per resoldre o atenuar en la mesura del possible aquests símptomes que dificultin tenir un nivell adequat de salut.

3 – Assessorarà directament via consulta Fisioterapèutica als membres de la familia de l’usuari/a.

A 5 Serveis, comptem amb la col·laboració d’un Fisioterapeuta geriàtric especialitzat (Núm Col. 15069) on periòdicament, compartirem recomanacions sobre la fisioterapia que s’adapti a las diferents malalties i patologies per tots els nostres usuaris/es i als seus familiars.

Oriol Vila (Num Col. 15069)

Fisioterapeuta Col·laborador a 5 Serveis

Pots sol·licitar una sessió de Fisioterapia a domicili via e-mail: 5serveis@5serveis.com

Gràcies per haver llegit: Mascaretes, efectes sobre la salud en l’us diari. Si estàs interessat en seguir llegint, fes clic al nostre Blog o accedeix a altres recomanacions.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Scroll to Top