Com prevenir la desnutrició en persones grans

Com prevenir la desnutrició en persones grans

A 5 Serveis, comptem amb la col·laboració de’n Ricard Carreras – Nutricionista Col·laborador a 5 Serveis (Num Col. CAT001591) on periòdicament compartirem recomenacions dietètiques que s’adaptin a les diferents malalties i patologies per tots els nostres pacients, familiars i coneguts.

Persones grans, col·lectiu amb alt risc de desnutrició

Les persones grans són un col·lectiu amb alt risc de patir desnutrició. L’alta prevalença de malalties com Parkinson o disfàgia, la utilització de pròtesis dentals, l’alta dependència de terceres persones per a les activitats diàries i de vegades el deteriorament cognitiu, fan que les persones de tercera edat tinguin molts números de patir desnutrició a casa, sense ser-ne conscients.

S’entén com desnutrició el dèficit d’ingesta de nutrients, el qual si no es tracta pot portar a una major mortalitat, menys capacitat funcional, més caigudes i un deteriorament global de la qualitat de vida de les persones que el pateixen, entre d’altres.

30% dels ingressats a centres hospitalaris pateixen desnutrició

Segons un estudi que va analitzar la prevalença de desnutrició en persones grans (edat mitjana de 82 anys) que van ingressar en centres hospitalaris durant un any a Espanya, es va trobar que el 30% es trobaven en estat de desnutrició, i que un 50 % es trobava en risc de desnutrició. Una xifra gens menyspreable que converteix la desnutrició en un problema prevalent i important.

Què podem fer per prevenir la desnutrició lleu i assegurar un bon estat nutricional?

Però anem al que ens interessa. Què podem fer per prevenir la desnutrició lleu i assegurar un bon estat nutricional en persones grans des de casa? És convenient assegurar que aquests plats o menjars que ingereixin siguin calòricament densos.

A continuació t’indiquem uns aliments / ingredients que pots afegir per tal d’enriquir calòricament els plats i prevenir la desnutrició:

  • Crema de llet, formatgets, oli o mantega en sopes, purés o salses.
  • “Picatostes”, fruites o fruits secs, picats o molts en tot tipus de plats.
  • Formatge (fos, ratllat, a trossos …)
  • Ou (ratllat, cuit, triturat …)
  • Yogur a batuts o prendre-ho amb fruita seca, per exemple.

Finalment, és recomanable prioritzar aliments com carn, peix, ou, llegums, pasta, arròs, cereals … i deixar com a menys prioritari (o utilitzar com a acompanyament) les amanides o verdures, ja que contenen poca energia i macronutrients.

Són trucs fàcils de dur a terme que facilitaran una ingesta major de nutrients i amb els que tractarem de reduir el risc de desnutrició.

Font/Autor: Ricard Carreras (Num Col. CAT001591)

Nutricionista Col·laborador a 5 Serveis

Gràcies por haver llegit: Recomenacions Dietètiques. Si estàs interessat/da en seguir llegint més contingut, pots fer clic al nostre Blog o seguir llegint la pròxima recomenació.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Scroll to Top