Terapia física i gent gran

Com influeix la teràpia física/activa en la qualitat de vida de la gent gran i com es fa?

A 5 Serveis no parem de dir que l’activitat física, que el moure’s és molt important. L’exercici, per lleu que sigui ens aporta molts beneficis. Aleshores quins són aquests beneficis?

  • Disminueix el risc de patir una patologia cardiovascular. 
  • Disminueix el risc de tenir Alzheimer i altres patologies a nivell neurològic.
  • Alliberament d’endorfines. Això provoca millores a nivell emocional i, per tant, sol augmentar la participació social del/la usuari/a. Aquesta millora en àmbits socials aconsegueix, també, disminuir el risc de patir depressions.
  • Evita la sarcopènia. Com? Doncs augmentant la massa muscular.
  • A mesura que augmenta l’edat, disminueix la densitat òssia. A aquest nivell, l’exercici i la fisioteràpia hi poden fer poc però gràcies al benefici anterior (augment de la massa muscular) conseguim que es disminueixi li càrrega sobre els ossos i articulacions. 
  • Si estimulem el moviment del cos, també aconseguim evitar la rigidesa articular. D’aquesta manera, com més ens movem, més fàcils i més fluids seran els nostres gestos. 
  • Si contrarrestem el dèficit de massa muscular, el dèficit de densitat òssia i la rigidesa de les articulacions, secundàriament millorem l’equilibri. I què ens suposa aquesta millora de l’equilibri? Es disminueix el risc de caigudes.
  • Es redueix el risc d’obesitat, diabetis tipus ll i altres patologies i condicions donats pel sedentarisme. 
  • També hi ha causes que generen aquest sedentarisme i aquests dèficits que les podem revertir. Quines són aquestes causes? l’aparició d’insomni, la gana i les ganes de beure aigua. 

Com es pot veure, l’activitat física aporta el nostre cos grans beneficis però tothom és diferent i no ho podem extrapolar a tota la gent. A l’hora de fer teràpia s’establiran uns objectius d’acord amb les necessitats i possibilitats del/a usuari/a. També és molt recomanable l’acció de nutricionistes i altres professionals que puguin guiar i ajudar en aquest procés. 

A nivell de fisioteràpia, en que consistirà aquest pla d’exercicis? Es basarà en fer tant exercicis aeròbics per augmentar la resistència com exercicis de força i equilibri.

Per poder a dur a terme els objectius establerts, què necessitem?

Compromís per part del/a usuari/a. I això només ho aconseguirem si ell/a aconsegueix entendre la importància de hidratar-se, de portar una dieta equilibrada i de moure’s. Només aconseguirem la seva implicació si aconsegueix comprendre aquestes premises.

També pot ajudar entendre que el dolor és un procés natural del cos però que no és un problema, sinó una ajuda per identificar si hi ha algun problema en el nostre cos. Tot i això, te certs graus aquest dolor, per tant, no tot és alarmant. Només ho serà si ens impossibilita el moviment o ens impedeix realitzar qualsevol activitat.

Des de 5 serveis recomanem que consulteu al fisioterapeuta o al metge/ssa per que valorin la vostra situació i així no deixeu de fer allò que voleu/podeu.

Como recolza el nostre Fisioterapeuta als usuaris/es de 5 Serveis?

1- Dóna suport amb informació als/es cuidadors/es de l’equip, per poder oferir al l’usuari/a un estat físic el més saludable possible al seu domicili.

2- Visitant al usuari/a al domicili, el fisioterapeuta detectará una disfunció o alteració en l’organisme. Aplicarà els mètodes més efectius segons l’evidència, per resoldre o atenuar en la mesura del possible aquests símptomes que dificultin tenir un nivell adequat de salut.

3 – Assessorarà directament via consulta Fisioterapèutica als membres de la familia de l’usuari/a.

A 5 Serveis, comptem amb la col·laboració d’un Fisioterapeuta geriàtric especialitzat (Núm Col. 15069) on periòdicament, compartirem recomanacions sobre la fisioteràpia que s’adapti a las diferents malalties i patologies per tots els nostres usuaris/es i als seus familiars.

Oriol Vila (Num Col. 15069)

Fisioterapeuta Col·laborador a 5 Serveis

Pots sol·licitar una sessió de Fisioteràpia a domicili via e-mail: oriolvila@5serveis.com

Gràcies per haver llegit: “Terapia física i gent gran” Si estàs interessat en seguir llegint, fes clic al nostre Blog o accedeix a altres recomanacions.

Comparteix-ho amb els teus!

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Scroll to Top