Símptomes depressius augmenten la probabilitat de desenvolupar demència en persones amb deteriorament cognitiu lleu

Presencia de síntomas depresivos y biomarcadores positivos de Alzheimer aumentan probabilidad de desarrollar demencia

Un estudi de la fundació Ace Alzheimer Center Barcelona revela que quan hi ha presència simultània de biomarcadors positius d’Alzheimer i de símptomes depressius, hi ha més probabilitat de convertir demència.

L’estudi publicat a la revista científica International Journal of Molecular Sciences posa en relleu la importància de considerar la conducta de la persona amb deteriorament cognitiu a l’hora de predir el risc a desenvolupar demència, amb un enfocament que té en compte simultàniament els factors bioquímics i de comportament.

La investigació basada en una mostra de 500 persones, a les quals un equip multidisciplinar d´Ace Alzheimer Center Barcelona ha fet un seguiment durant diversos anys, ha analitzat la interacció de diferents símptomes neuropsiquiàtrics.

Mentre que la depressió ha estat clau, l’apatia, l’ansietat o la irritabilitat no han mostrat un efecte modulador sobre la conversió dels pacients a demència.

Encara que com bé ho assenyalen des d’Ace Alzheimer Center Barcelona, ​​un diagnòstic de deteriorament cognitiu lleu no implica necessàriament que es desenvolupi demència, però si es donen aquests dos altres factors – la presència de biomarcadors i de símptomes neuropsicològics com la depressió – el risc de desenvolupar-la augmenta.

Un pas endavant per a la identificació primerenca de la demència

Tal com ho destaca el Dr. Sergi Valero, cap de psicologia mèdica d’Ace i investigador principal de l’estudi, “sens dubte, les conclusions suposen un pas endavant per identificar els pacients que es troben més exposats a desenvolupar demència, posant en relleu la necessitat de tenir en compte també els símptomes neuropsiquiàtrics dels nostres pacients”.

Els resultats d’aquest estudi confirmen la importància de parar esment, a més dels indicadors bioquímics, a la conducta dels pacients i el seu estat d’ànim, ja que proporciona dades rellevants perquè els professionals de la salut puguin identificar les persones amb pitjor pronòstic.

“Quan un pacient presenta biomarcadors positius de la malaltia d'Alzheimer i símptomes depressius, la probabilitat de convertir a demència als dos anys és tres vegades superior que quan no es donen aquestes dues condicions”.

Per al Dr. Valero és fonamental continuar explorant i monitoritzant els canvis tant bioquímics com conductuals que es van produint en el temps en pacients amb estadis inicials. “Intentant determinar com aquests canvis i aquesta combinació entre factors de risc de diferent naturalesa actuen com a predictors de l’evolució que la persona experimentarà en els anys posteriors”, assenyala.

“The Synergic Effect of AT(N) Profiles and Depression on the Risk of Conversion to Dementia in Patients with Mild Cognitive Impairment”, publicat a la revista científica International Journal of Molecular Sciences.

Font d´informació: Geriatricarea
Imatges: freepik, Ivan Samkov

Recorda que comptes amb 5 Serveis, el suport per al dependent i l’adult gran

Servei de cuidadors a domicili 5 Serveis

Amb 28 anys de trajectòria aportant solucions d’assistència sanitària a domicili a Barcelona, ​​a 5 Serveis som un equip especialitzat en la cura i el suport d’adults grans i dependents.

Donem serveis les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any. Podeu confiar amb 5 Serveis, per posar a les nostres mans els vostres éssers estimats.

Agenda una trucada i respondrem totes les teves preguntes. Som una empresa registrada i autoritzada per a la prestació de serveis de la Llei de dependència.

Us convidem a seguir les lectures del nostre Blog i conèixer altres recomanacions a la nostra secció d’Actualitat i Fisioteràpia Geriàtrica i Neurològica a domicili.

Comparteix-ho amb els teus si t’ha semblat interessant!

Summary
Símptomes depressius augmenten la probabilitat de desenvolupar demència en persones amb deteriorament cognitiu lleu
Article Name
Símptomes depressius augmenten la probabilitat de desenvolupar demència en persones amb deteriorament cognitiu lleu
Description
Estudi de la fundació Ace Alzheimer Center Barcelona revela que quan hi ha presència simultània de biomarcadors positius d'Alzheimer i de símptomes depressius, hi ha més probabilitat de convertir demència.
Desplaça cap amunt