El tractament primerenc és essencial per a la recuperació de les seqüeles de l´ictus

Fisioteràpia neurològica després d'un ictus

Per a la recuperació de les persones que han patit un accident cerebrovascular (ACV) és fonamental la intervenció ràpida i precoç dels equips multidisciplinaris.

En el marc del Dia Mundial contra l’Ictus (29 octubre) a 5 Serveis volem visibilitzar i honrar aquest dia, així com manifestar la nostra solidaritat amb les persones que la pateixen i el nostre compromís amb els pacients i les seves famílies.

L’ictus és una malaltia que afecta els vasos sanguinis que subministren sang al cervell. El 40% de les persones que han patit un ictus pateixen conseqüències que en dificulten la qualitat de vida i afecten la seva activitat diària, tal com ho assenyala la Societat Espanyola de Neurologia (SEN).

És la segona causa de mortalitat a Espanya i la primera en dones. Cada any, 130.000 persones pateixen un ictus al país i 27.000 moren, apunta la SEN.

La immediatesa en el començament del tractament després de patir un ictus és clau per a la recuperació dels pacients i contribueix a reduir limpacte en la taxa de dependència, la necessitat de suport de familiars i cuidadors, el temps de recuperació i les ajudes tècniques.

Graus d’ictus

Com ho assenyala el Col·legi Professional de Fisioterapeutes de la Comunitat de Madrid (CPFCM), l’ictus pot tenir molts graus: des del pacient que entra pel seu propi peu a l’hospital i sent que parla rar, fins al que es troba a l’UCI.

Depenent del cas, el pacient requerirà un tipus de suport en el procés de recuperació i és allà on els programes de rehabilitació seran fonamentals. Per això es formen equips multidisciplinaris compostos per neuròlegs, fisioterapeutes, terapeutes ocupacionals, logopedes i neuropsicòlegs.

Els programes de rehabilitació consisteixen en l’aplicació de tècniques de teràpia física, ocupacional i de logopèdia, segons el tipus i el grau de discapacitat del pacient d’ictus.

Quan intervé el fisioterapeuta

La Fisioteràpia Neurològica combat els símptomes produïts per l’ictus, com ara la pèrdua de moviment en mans, braços i cames, espasmes, debilitat muscular, pèrdua de sensibilitat, alteracions de la marxa o afectació al sistema respiratori.

“S’utilitzen nombroses tècniques diferents, principalment físiques, per minimitzar les seqüeles, millorant el control motor i l’activitat muscular, i la funció respiratòria quan cal”, assenyala Ana Herrero, presidenta de la Comissió de Neurologia del CPFCM.

El fisioterapeuta intervé quan hi ha alteració motora. El tractament fisioteràpic se centra a minimitzar el deteriorament motor i funcional, fent especial èmfasi en la recuperació del moviment perdut. En una primera etapa els objectius se centren en:

• Recuperar la força i resistència muscular
• Evitar rigideses articulars
• Controlar el dolor
• Millorar el control postural
• Recuperar la mobilitat de les extremitats afectades
• Reeducar l’equilibri i la marxa

Família i entorn social a la recuperació del pacient d’ictus

La família i l’entorn social del pacient, com a cuidadors i amics, tenen una participació activa dins el procés de neurorehabilitació.

«Passen a formar part d´alguna manera de l´equip multidisciplinari. El nostre consell és que es formin amb aquests equips. El maneig de cada pacient i l’abordatge anirà d’acord amb el grau d’afectació. Entre tots buscarem la millora de la seva qualitat de vida i que se sentin plenament integrats amb les possibles seqüeles, que puguin perdurar en el temps», assenyala la presidenta de la Comissió de Neurologia del CPFCM.

El 40% de les persones afectades per un ictus pateixen conseqüències que en dificulten la qualitat de vida i afecten la seva activitat diària, segons dades de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN).

Els pacients que sobreviuen a un ictus solen patir seqüeles físiques relacionades amb la mobilitat, com l’espasticitat, o altres de relacionades amb la visió o la parla, així com trastorns de l’ànim.

Font d’informació: Geriatricarea Imatges: Freepik

Recorda que comptes amb 5 Serveis, el suport per al dependent i l’adult gran

Amb 28 anys de trajectòria brindant solucions d’assistència sanitària a domicili a Barcelona, ​​a 5 Serveis som un equip especialitzat en la cura i el suport d’adults grans i dependents.

Donem serveis les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any. Pots confiar en 5 Serveis, per posar a les nostres mans els teus éssers estimats.

Agenda una trucada i respondrem totes les teves preguntes. Som una empresa registrada i autoritzada per a la prestació de serveis de la Llei de dependència.

Et convidem a seguir les lectures del nostre Blog i conèixer altres recomanacions a la nostra secció de Fisioteràpia Geriàtrica i Neurològica a domicili.

Comparteix-ho amb els teus si t’ha semblat interessant!

Summary
La rehabilitació primerenca és clau després d'un ictus
Article Name
La rehabilitació primerenca és clau després d'un ictus
Description
El 40% de les persones que han patit un ictus pateixen conseqüències que en dificulten la qualitat de vida, per la qual cosa la rehabilitació primerenca és clau
Publisher Name
5 Serveis
Publisher Logo

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Desplaça cap amunt