Quin coixí necessito?

Consells de Fisioterapia, són recomenacions que volem compartir ja que contem amb la col·laboració de Loli, la nostra Fisioterapeuta especialitzada i Educadora somàtica. Periòdicament, compartirem consells de fisioterapia per millorar la salut per a tots els nostres pacients, familiars i coneguts.

Una de les preguntes més freqüents que sorgeixen quan parlem del descans és: Quin coixí necessito?

La persona necessita saber quin gruix, quina mida, fins i tot quina manera, quin és el material més apropiat i les seves cures … etc per descansar correctament i que sobretot que el  coll i / o les lumbars no es ressenteixin al matí.

Així que avui anem a aportar informació per respondre a aquestes preguntes. En aquest article, seguint en la línia del Descans. Salut Postural mentre dorms, parlarem de quin és el coixí que necessites.

La correcta elecció del coixí i del matalàs

La correcta elecció del coixí i el matalàs, segons la postura en què dorms i la teva anatomia, és important per evitar el dolor cervical i / o lumbar, la tensió especialment en els músculs de la nostra pelvis i mantenir una bona alineació de les nostres malucs, genolls i columna vertebral ….

El matalàs ha de tenir fermesa per evitar que s’enfonsi amb el pes de la regió pèlvica (l’estructura esquelètica més gran de el cos) i que permeti la correcta alineació de les vèrtebres.

Principalment, la funció del coixí és oferir suport a aquelles estructures que per l’organització corporal específica de cada un, no poden relaxar-se i deixar de treballar sense aquest suport.

A causa de la relació de lluita constant entre el nostre cos i la gravetat, intenta evitar que hagin estructures del teu cos que quedin suspeses lluitant contra aquesta força.

La importància d’adoptar una postura adequada per descansar correctament i aixecar-nos amb energia i sense dolor. L’agradable sensació de descans que obtenim després de dormir és possible si hi ha una real inactivitat o pausa de l’acció muscular.

Materials

En el mercat hi ha tants tipus de materials que avegades ens dificulta l’elecció del nostre matalàs o coixí. Com més opcions, més paràlisi a l’hora de decidir. Apareix en escena la por a equivocar-nos. La tasca no és fàcil. Quin serà el millor que farà que m’aixequi sense dolor i descansat?

No existeix el matalàs ideal ni perfecte. Recomanem suports ferms, tant matalassos com coixins. No ha el matalàs ideal ni perfecte. Recomanem suports ferms, tant matalassos com coixins, que evitaran que s’enfonsin les estructures anatòmiques, enviant-li al nostre cervell la informació perquè doni l’ordre de deixar anar totes les tensions dels músculs a l’entrar en contacte amb la superfície dura.

Una opció que sembla molt interessant són els coixins fabricats artesanalment, farcits de llavors. S’ajusten perfectament a les nostres estructures oferint un bon suport amb fermesa i amb calidesa. Això sí, potser requereixen la cura i la mateixa cura amb què va ser fabricat / a.

Gruix i forma

  • El Gruix:

Pel que fa a el gruix del teu coixí no cal dir que no hi ha una igual per a tothom. Depèn de la configuració esquelètica pròpia, de l’organització corporal, de les tensions musculars, del teu cervell… El que per a uns és molt per altres és poc. I alguns simplement, no la necessiten. S’ha de tenir com a punts de referència l’orientació de la barbeta i el nas segons es dormi, cap per amunt o en lateral.

Cap per amunt, el mentó ha de dirigir-se subtilment cap al teu esternó sense forçar el coll. Entre la barbeta i l’inici de l’esternó ha de quedar un espai similar a la mida d’una pilota de tennis o el puny de la mà, aproximadament. Sobretot, evitar que el mentó es dirigeixi cap al sostre forçant l’extensió cervical.

Evidentment, en la posició lateral, necessitaràs un coixí més gruixut. Omple tot l’espai entre el cap i el matalàs, permetent que el coll estigui relaxat sense forçar-lo. El punt de referència que aquí pots prendre és el nas. Mantingues paral·lela al terra.

  • La Forma:

Pel que fa a la forma, dir que el més habitual és la forma rectangular per al cap. Hi ha ocasions que en comptes de coixí es necessita una simple tovallola enrotllada sota el coll aportant relaxació a la zona (dependrà de la curvatura cervical).

Quan ens referim a suports per a altres estructures com els genolls, turmells, canells és més còmode un rulo de forma cilíndrica. També es pot substituir per una manta o tovalloles enrotllades.

Per aportar un bon descans als malucs, millor un suport rectangular entre genolls i turmells en posició lateral.

Neteja i cures

Els coixins han d’estar nets i no només les fundes, sinó també el seu interior, ja que és molt usual la proliferació d’àcars i bacteris. Per això, els materials ecològics, lliures de pesticides i tractaments naturals, són molt recomenables.

És important voltejar els matalassos i coixins amb regularitat i renovar-los quan veiem que perden fermesa. Normalment els fabricants donen les seves recomanacions específiques.

Resumint, a l’hora de parlar de matalassos i de coixins es valora la persona que en farà ús tenint en compte la seva organització corporal i la seva relació amb la superfície de contacte.

Com és la teva relació amb el sòl? Tens una relació amistosa o més aviat et sents en tensió quan t’estires sobre d’ell? Senzillament, pots estirar-te sobre el terra? A partir d’aquí podem començar a treballar per no necessitar suports.

Font: InstitutDinamic.com

Gràcies per haver llegit: Consells de Fisioteràpia article redactat per Institut Dinàmic, el nostre centre de Fisioteràpia col·laborador amb 5 Serveis. Si estàs interessat a seguir llegint més contingut, feu clic al nostre Blog o segueix llegint la propera recomanació

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Desplaça cap amunt