Recomanacions dietètiques per a una colostomia

Nutrició en pacients amb colostomia

Nutrició en pacients amb colostomia

Una colostomia és una obertura de l’intestí gros al ventre, que es realitza quan s’ha d’extirpar una part del còlon per malaltia, o quan aquest no funciona de manera adequada i necessita estar en repòs o inactiu durant un temps.

En l’obertura s’instal·la una bossa on va a parar la femta. Al tenir el còlon més curt, la consistència de la femta pot variar a més líquida, per això és important portar una dieta controlada en greixos, residus i fibres, per evitar la producció excessiva de femta i controlar el trànsit intestinal durant el temps que es tingui la colostomia.

Pautes diàries d’alimentació:

Perquè el dia a dia amb una colostomia sigui més còmode, és recomanable:

 • Realitzar diversos menjars a el dia (5-6) però de quantitats no gaire grans.
 • Evitar temperatures dels aliments extremes.
 • Fer coccions lleugeres: a la planxa, al forn o a el vapor. Evitar fregits, sofregits i salses.
 • Limitar els aliments que continguin lactosa, és a dir, làctics i derivats com llet, formatges, nates, mantegues … i si es consumeixen, que siguin desnatats.
 • Evitar aliments grassos com mantegues, carns vermelles amb tendons, salses grasses, brioixeria industrial, menjar precuinat…
 • Amanir els aliments només amb la quantitat d’oli necessària. No abusar de l’oli.
 • Evitar verdures i hortalisses crues, així com fruites amb pell i optar per les verdures cuites i les fruites més madures sense pell.
 • Evitar aliments rics en fibra o flatulents, com pans i pastes integrals, fruits secs, llegums, verdures de la famílies de les cols…
 • És recomanable menjar pa, pasta i cereals refinats, carn blanca, peix, ous, civada, pomes sense pell, pastanaga, porro…
 • Evitar begudes alcohòliques i gasoses.
 • Beure aigua sense limitacions.

Recordem que podeu consultar tot el relacionat amb la salut nutricional tant dels vostres familiars a càrrec, com per a vosaltres / es mateixos / es. La salut dels nostres usuaris / es és molt important i la salut és un dels pilars a tenir en compte.

Com ens dóna suport el nostre Diestista – Nutricionista a 5 Serveis?

1- Donant suport amb informació als / les cuidadors / es de l’equip, per poder oferir als l’usuari / a un estat nutricional el més saludable possible al seu domicili.

2- Informant via consulta nutricional a l’usuari/a en el seu dia a dia, tant si és depenent així com als seus familiars cuidadors..

3 – Assessorant directament via consulta nutricional als membres de la familia.

Asistencia Sanitaria a Domicilio en Barcelona

A 5 Serveis, comptem amb la col·laboració d’un nutricionista especialitzat (Núm Col. CAT001591) on periòdicament compartirem recomanacions dietètiques que s’adaptin a les diferents malalties i patologies per tots els nostres pacients, familiars i coneguts.

Ricard Carreras (Num Col. CAT001591)

Dietista Nutricionista Col·laborador a 5 Serveis

Pots sol·licitar una dieta especial o una recomanació via e-mail: ricardcarreras@5serveis.com

Gràcies per haver llegit: Nutrició en pacients amb colostomia. Si estàs interessat a seguir llegint, fes clic al nostre Blog o accedeix a altres recomanacions.

Comparteix-ho amb els teus!

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Desplaça cap amunt