Mites de la fisioterapia

Mites de la fisioterapia - Blog 5 Serveis

Mites de la fisioterapia

En aquest blog sobre els mites de la fisioterapia tractarem de desmentir alguns dels mites que rodegen aquesta professió.

  • 1.La fisioteràpia només tracta lesions de l’aparell locomotor, és a dir, de músculs, lligaments i ossos:

FALS > Si que és veritat que la fisioteràpia tracta qualsevol disfunció de l’aparell locomotor però també pot tractar afectacions tant nervioses com cardiorespiratòries. Podem trobar rehabilitacions d’ictus, parkinson, etc. i també de fibrosis quística, MPOC (malaltia pulmonar obstructiva crònica)… 

  • 2. La fisioteràpia es basa en els massatges:

FALS > La fisioteràpia no només tracta amb massatges. És més, la majoria dels tractaments en prescindeixen. Aquesta tècnica s’utilitza en casos puntuals on el/la fisioterapeuta ho considera necessari. La gran majoria de tractaments es caracteritza per una participació activa del/a pacient. Sent la terapia activa, mitjançant exercicis de força, de resistència i de mobilitat, el tractament d’elecció en molts casos. Per tant, les mans del/a fisioterapeuta no són el més important sinó la col·laboració i el compromís del/a pacient.

  • 3. Si em fa mal l’esquena, haig de fer repòs absolut:

FALS > Els dolors d’esquena, sobretot a edats avançades, en gran part venen donats per desequilibris entre la musculatura abdominal i la de l’esquena o per falta de força en aquestes. Fer repòs potser no desencadena el dolor però no fa més que agreujar-ho poc a poc. Per solucionar aquest problema s’hauria de treballar per què la columna vertebral no s’emporti tot el pes sobre ella, sinó que ho fés la musculatura. En el blog d’exercicis per mantenir una vida sana s’hi troben alguns exercicis per reforçar ambdues parts. 

  • 4. Si el/la fisioterapeuta em fa mal, millor, em curaré més ràpidepòs absolut:

FALS > Fent mobilitzacions passives o massatges quan sigui necessari, no vol dir que quan més mal facin, abans milloraré. El dolor és un mecanisme de defensa del nostre cos, per tant, si notem un dolor intens, el cos es protegirà i possiblement no vagi a millor. Això vol dir que mai ens pot fer mal? No. Hi ha certes tècniques que si poden produir un cert dolor i inclús es poden fer exercicis amb una petita molèstia. Per a què hi hagi dolor i a la vegada millora, ens hauríem de trobar en un 3 o 4 màxim sobre 10. Sent 0 res de dolor i 10 el màxim dolor imaginable.

  • 5. La fisioterapia és l’últim recurs:

FALS >  Per qualsevol tipus de patologia no sempre la cirurgia o la farmacologia són els tractaments d’elecció. S’ha de valorar el cas degut que molts d’ells, amb tractament conservador responen bé. D’aquesta manera ens podem evitar complicacions en altres processos.

Per qualsevol dubte o si us trobeu en alguna de les situacions anteriors. Consulteu a un professional de la salut que us informarà i us ajudarà a prendre la millor decisió per vosaltres.

Des de 5 serveis recomanem que consulteu al fisioterapeuta o al metge/ssa per que valorin la vostra situació i així no deixeu de fer allò que voleu/podeu.

Como recolza el nostre Fisioterapeuta als usuaris/es de 5 Serveis?

1- Dóna suport amb informació als/es cuidadors/es de l’equip, per poder oferir al l’usuari/a un estat físic el més saludable possible al seu domicili.

2- Visitant al usuari/a al domicili, el fisioterapeuta detectará una disfunció o alteració en l’organisme. Aplicarà els mètodes més efectius segons l’evidència, per resoldre o atenuar en la mesura del possible aquests símptomes que dificultin tenir un nivell adequat de salut.

3 – Assessorarà directament via consulta Fisioterapèutica als membres de la familia de l’usuari/a.

A 5 Serveis, comptem amb la col·laboració d’un Fisioterapeuta geriàtric especialitzat (Núm Col. 15069) on periòdicament, compartirem recomanacions sobre la fisioteràpia que s’adapti a las diferents malalties i patologies per tots els nostres usuaris/es i als seus familiars.

Oriol Vila (Num Col. 15069)

Fisioterapeuta Col·laborador a 5 Serveis

Pots sol·licitar una sessió de Fisioteràpia a domicili via e-mail: oriolvila@5serveis.com

Gràcies per haver llegit: Mites de la fisioterapia Si estàs interessat en seguir llegint, fes clic al nostre Blog o accedeix a altres recomanacions.

Comparteix-ho amb els teus!

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Scroll to Top