Marató per la salut cardiovascular el diumenge 18 de desembre

enfermedades cardiovasculares primera causa de muerte en Europa

Aquest any la 31a edició de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio estarà dedicada a les malalties cardiovasculars, principal causa de mort als països desenvolupats, inclosa Espanya, on gairebé 120.000 persones van perdre la vida per malalties del sistema circulatori el 2020. No obstant, només 1 de cada 5 espanyols sap que les malalties cardiovasculars són la primera causa de mort a Europa.

Segons dades de l’Organització Mundial de la Salut, les malalties cardiovasculars, que inclouen les que afecten el cor i el sistema vascular – artèries i venes – són la principal causa de mort als països desenvolupats. Van causar prop de 18 milions de morts el 2019, cosa que representa el 32% del total de defuncions mundials.

A Europa, cada dia es registren 10.000 morts per malalties relacionades amb el cor, uns 3,9 milions de morts cada any. El 2020 més de 60 milions de persones vivien amb malalties cardiovasculars a la Unió Europea i es van diagnosticar gairebé 13 milions de casos nous. En el cas de Catalunya, una de cada quatre persones mor per problemes del cor i de les artèries.

La malaltia cardiovascular principal causa de mort a Europa

A mesura que la població europea segueixi envellint – s’estima que hi haurà 155 milions d’europeus més grans de 65 anys el 2040 – es preveu que la incidència de les malalties cardiovasculars augmentarà considerablement.

En el cas concret d’Espanya, segons les últimes dades disponibles de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), gairebé 120.000 persones van perdre la vida per malalties del sistema circulatori el 2020 i van constituir la primera causa de mort davant del càncer.

Tot i els esforços que es fan en prevenció, continua quedant molt camí per recórrer, com posa de manifest l’enquesta realitzada per la farmacèutica Daiichi Sankyo a més de 6.000 persones de cinc països europeus (Regne Unit, Itàlia, Alemanya, Espanya i Països) baixos), on s’avalua el grau de consciència i comprensió de la societat pel que fa a les malalties cardiovasculars i el seu impacte.

De mitjana, només el 24% dels enquestats saben que la malaltia cardiovascular és la principal causa de mort a nivell europeu. Però, entre els 1.213 homes i dones espanyols que han participat, aquesta xifra baixa fins al 19%, sent Espanya el país menys conscient del potencial impacte letal de les patologies del cor, cosa que evidencia que queda molta feina per fer en termes d’educació sanitària i prevenció.

Colesterol i hipertensió, dos dels principals factors de risc

Dos dels principals factors de risc cardiovascular modificables són el colesterol elevat (en concret, el C-LDL) i la hipertensió. Tot i això, menys de la meitat dels europeus participants a l’enquesta coneixen els seus nivells de colesterol i pressió sanguínia.

En aquest punt, els enquestats espanyols són els més coneixedors dels seus nivells (un 60,3% afirma saber-ho) i els del Regne Unit els que presenten pitjor resultat, amb un 28,9% de respostes positives.

En el cas concret del colesterol alt o dislipèmia, un 74% dels enquestats espanyols el reconeixen com un dels factors de risc més importants, davant de la hipertensió, que és preocupant per a un 63% dels enquestats o entrevistats.

Per a Jorge Muñoz, director mèdic de Daiichi Sankyo a Espanya, “D’aquesta enquesta es dedueix que la població està conscienciada de la importància de controlar el colesterol, una dada que es contraposa amb el control real que existeix, ja que, a Espanya, fins i tot el 65% dels pacients d’alt o molt alt risc cardiovascular no assoleixen els objectius de c-LDL, recomanats per les guies de pràctica clínica, malgrat rebre tractaments com ara les estatines i altres teràpies hipolipemiants”.

Com reaccionem davant dels símptomes d’alerta de malaltia cardiovascular

Entre els símptomes d’alarma de malaltia o esdeveniment cardiovascular, els espanyols citen l’opressió al pit com la principal (el 81% l’ha anomenada), seguit de la respiració dificultosa amb un 60% i les palpitacions del cor amb un 59% . Unes dades similars a la resta de països, amb la peculiaritat que només la meitat dels italians considera l’opressió al pit com a símptoma davant el qual acudir al metge.

Dels cinc països enquestats, Espanya és el que busca atenció mèdica de manera més àgil (en una mitjana de dues setmanes). Així, presenta el menor nombre de pacients que van trigar a concertar una visita mèdica més d’un mes (12%, davant del 24% d’alemanys en la mateixa situació).

Fins al 43% dels enquestats europeus va adoptar una dieta més saludable com a resultat de tenir un amic o familiar que pateix algun tipus de malaltia cardiovascular.

A Espanya, el 57% dels enquestats va començar una dieta sana i equilibrada després d’haver estat diagnosticat amb una malaltia cardíaca o conèixer algú que havia estat diagnosticat.

Recaptar fons per a la investigació és l’objectiu de La Marató

La sensibilització i la divulgació sobre la salut cardiovascular, juntament amb l’impuls de la investigació científica, seran els objectius de la 31a edició de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio a celebrar-se el proper 18 de desembre.

Catalunya disposa d’una xarxa sòlida de grups de recerca en malalties cardiovasculars, que gràcies als fons recaptats podran aportar avenços en la prevenció, el tractament i el pronòstic d’aquestes malalties amb l’objectiu de millorar l’esperança i la qualitat de les persones afectades.

Com assenyalen els experts, la prevenció és un factor clau, ja que fins a un 80% les patologies cardiovasculars es podrien prevenir i endarrerir amb un bon estil de vida.

Fonts d´informació: Geriatricarea y Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals
Imatges: Gerd Altmann, Gaspard Delaruelle, Steve Buissinne y Mabel Amber a Pixabay.

Recorda que comptes amb 5 Serveis, el suport per al dependent i l’adult gran

Servei de cuidadors a domicili 5 Serveis

Amb 28 anys de trajectòria aportant solucions d’assistència sanitària a domicili a Barcelona, ​​a 5 Serveis som un equip especialitzat en la cura i el suport d’adults grans i dependents.

Donem serveis les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any. Podeu confiar amb 5 Serveis, per posar a les nostres mans els vostres éssers estimats.

Agenda una trucada i respondrem totes les teves preguntes. Som una empresa registrada i autoritzada per a la prestació de serveis de la Llei de dependència.

Us convidem a seguir les lectures del nostre Blog i conèixer altres recomanacions a la nostra secció d’Actualitat i Fisioteràpia Geriàtrica i Neurològica a domicili.

Comparteix-ho amb els teus si t’ha semblat interessant!

Summary
Marató per la salut cardiovascular
Article Name
Marató per la salut cardiovascular
Description
La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio aquest any estarà dedicada a les malalties cardiovasculars, principal causa de mort als països desenvolupats
Scroll to Top