Maneig de l’obesitat en pacients d’edat avançada

manejo de la obesidad en pacientes de edad avanzada

La Societat Espanyola de Medicina Interna (SEMI) elabora el primer protocol impulsat per metges internistes que ofereix un pla de tractament a l’obesitat segons el grau de fragilitat, sarcopènia i situació cognitiva del pacient.

Encara que actualment hi ha moltes guies i recomanacions de pràctica clínica sobre obesitat, cap no està enfocada al maneig de l’obesitat en el pacient major de forma integral, per això és important aquest nou document impulsat pel Grup de Treball de Diabetis, Obesitat i Nutrició de SEMI.

Es tracta del primer protocol d’aquestes característiques que estableix, mitjançant preguntes senzilles, un perfil de pacient que té en compte el seu grau de fragilitat, sarcopènia i situació cognitiva, per oferir-li un pla de tractament individualitzat que pot ser reduït o conservat segons calgui l’ús o no de fàrmacs.

• Reduït: intensifica intervencions no farmacològiques i preserva la qualitat de vida evitant dietes restrictives.
• Conservat: amb intervenció farmacològica, a més de pautes destil de vida i altres recomanacions.

Obesitat i envelliment poblacional

Pel Dr. Ricardo Gómez Huelgas, internista membre de SEMI, el principal fenomen demogràfic a les nostres societats és l’envelliment poblacional. “Des del punt de vista biològic, la gent gran tendeix a incrementar el percentatge de greix corporal i l’adipositat, que en fases avançades de la vida es pot acompanyar d’un estat de desnutrició. Valorar aquests aspectes és clau perquè la persona gran tingui una bona qualitat de vida, i una bona capacitat d’autocura”.

Per part seva, la Dra. Juana Carretero, internista i vicepresidenta primera de SEMI, recalca que l’abordatge de l’obesitat ha de ser personalitzat, individualitzat i centrat en la persona que la pateix, especialment en les persones majors de 65 anys.

“En aquest grup poblacional hem de valorar també el seu estat cognitiu i funcional, per això, amb test i escales com les de fragilitat (FRAIL), sarcopènia (SARC-F) i de deteriorament cognitiu (PFEIFFER), podem saber si la persona té un estat basal conservat o reduït, i, en funció d’això, assegurar una valoració correcta i guiar el tractament integral de la forma més adequada en aquest perfil de pacient”, assenyala l’experta.

“Més del 40% de persones de més de 65 anys tenen obesitat, i si parlem d´obesitat abdominal és superior al 70%”. Dra. Juana Carretero

D’acord amb el Dr. Pablo Pérez, internista membre de SEMI, es plantegen diferents escenaris clínics. En un pacient amb IMC entre 30 i 34,9 estaria indicat intensificar l’estil de vida saludable; en aquells pacients amb IMC entre 35 i 39,9 és important valorar també si presenta altres comorbiditats i l’impacte que tenen sobre la limitació del pacient, així com la possible prescripció de medicació. A l’últim escenari clínic, per sobre d’IMC de 40, es recomana intensificació de l’estil de vida saludable, tractament farmacològic i en algun grup de pacient específic fins i tot es pot valorar la cirurgia bariàtrica”.

Obesitat i sobrepès a Espanya

A Europa un de cada 3 adolescents viu amb sobrepès i el 60% de la població adulta té obesitat, segons les darreres dades de l’OMS. A Espanya, el 25% de la població adulta viu amb obesitat i més del 60% té excés de pes. A més, a Medicina Interna, un de cada 4 pacients que acudeix a consulta pateix obesitat, especialment en forma d’obesitat abdominal, és a dir, té un perímetre de la cintura “per sobre dels límits considerats normals”, indica la Dra. Carretero.

Per a SEMI cal que l’atenció a les persones amb obesitat sigui una part essencial de la visió integral que la medicina interna aporta a la persona malalta, considerant que l’obesitat és una malaltia metabòlica crònica, complexa i multifactorial, implicada en el desenvolupament de malalties cròniques no transmissibles com la diabetis mellitus tipus 2, les malalties cardiovasculars i fins i tot en, almenys, 13 tipus de càncer.

“L’obesitat augmenta la morbiditat i la probabilitat de desenvolupar comorbiditats”

A més, l’obesitat “augmenta la morbimortalitat dels pacients amb fibril·lació auricular, malalties cardiovasculars, malalties pulmonars o renals. A Europa, produeix 1,2 milions de morts anualment i, a més, augmenta la possibilitat de desenvolupar incapacitat funcional que, en última instància, empitjora la qualitat de vida dels nostres pacients”, apunta la Dra. Carretero.

Consulteu aquí el Algorisme d’obesitat en persones de més de 65 anys elaborat per la Societat Espanyola de Medicina Interna (SEMI).

Dades d’obesitat a Catalunya

Segons les dades de l’Enquesta de Salut de Catalunya (2019), el 42,6 % dels homes i el 28,3 % de les dones amb més de 18 anys tenen excés de pes, cosa que equival a més de la meitat de la població. En concret, el 35,4% té sobrepès (que afecta més els homes) i el 16,7% té obesitat (similar en ambdós sexes).

L’excés de pes i l’obesitat augmenten a mesura que els grups són de més edat en ambdós sexes. El percentatge de població amb excés de pes i obesitat és superior entre les classes socials més desafavorides i les que tenen menys estudis, tant en homes com en dones però sobretot en la població femenina.

Fonts d´informació: Geriatricarea, Diputació Barcelona

Imatges: wayhomestudio, shvets production, Anastasia Kazakova, rawpixel

Recorda que comptes amb 5 Serveis, el suport per al dependent i l’adult gran

Servei de cuidadors a domicili 5 Serveis

Amb 28 anys de trajectòria aportant solucions d’assistència sanitària a domicili a Barcelona, ​​a 5 Serveis som un equip especialitzat en la cura i el suport d’adults grans i dependents.

Donem serveis les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any. Podeu confiar amb 5 Serveis, per posar a les nostres mans els vostres éssers estimats.

Agenda una trucada i respondrem totes les teves preguntes. Som una empresa registrada i autoritzada per a la prestació de serveis de la Llei de dependència.

Us convidem a seguir les lectures del nostre Blog i conèixer altres recomanacions a la nostra secció d’Actualitat i Fisioteràpia Geriàtrica i Neurològica a domicili.

Comparteix-ho amb els teus si t’ha semblat interessant!

Summary
Maneig de l'obesitat en pacients d'edat avançada
Article Name
Maneig de l'obesitat en pacients d'edat avançada
Description
Primer protocol impulsat per metges internistes a Espanya, que ofereix un pla de tractament a l'obesitat segons el grau de fragilitat, sarcopènia i situació cognitiva del pacient.
Desplaça cap amunt