Les malalties cardiovasculars primera causa de mort en dones

Importancia de sensibilizar a las mujeres acerca de las patologías cardiovasculares que causan más muertes en mujeres que en hombres

Sota el lema “Accelerant canvis en salut cardiovascular”, al VIII Congrés de Pacients amb Malalties Cardiovasculars (ECV) es va recalcar la importància de sensibilitzar les dones sobre aquest tipus de patologies que causen més morts en dones que en homes.

La trobada online organitzada per Cardiolianza, entitat que a Espanya agrupa més de 50 organitzacions de pacients amb malalties cardiovasculars, va comptar amb una nodrida participació de ponents, representants d’organitzacions de pacients, professionals sanitaris i de l’administració pública reunits al voltant dels reptes que suposa fer-li front a aquest tipus de patologies.

La dona com a centre del congrés

La doctora Ana García Álvarez, cap del Departament de Cardiologia de l’Hospital Clínic de Barcelona i investigadora del Centre Nacional d’Investigacions Cardiovasculars (CNIC), va ser l’encarregada d’inaugurar les conferències i va destacar com a element clau per avançar en la salut cardiovascular la necessitat de sensibilitzar a les dones sobre les malalties cardiovasculars, ja que aquestes constitueixen la primera causa de mort.

«L’ECV a la dona apareix principalment després de la menopausa quan desapareix l’element protector dels estrògens, aproximadament deu anys més tard que els homes i amb altres malalties no cardíaques associades. Les dones tenen més incidència de malaltia microvascular i també d’insuficiència cardíaca amb funció preservada i, a més, les dones que presenten un infart joves tenen més probabilitat de desenvolupar diabetis», va advertir García Álvarez.

La investigadora va subratllar la necessitat de la consulta precoç. «Les dones consulten de manera més tardana els professionals sanitaris perquè no reconeixen els símptomes, ja que aquests sovint són diferents dels descrits en la major part d’estudis realitzats majoritàriament en homes. La dona presenta, a més, una càrrega domèstica típicament més gran i treballa, de vegades, en feines relacionades amb la cura dels altres, que fan que davant d’algun símptoma tinguin més dificultat per demanar ajuda i poder ser atesa en menys temps».

La doctora Ana García Álvarez advoca per una representació més gran de la dona en els assajos clínics.

«La dona sempre ha estat menys representada en els assajos clínics, i per això hi ha menys evidència científica sobre com ha de ser el seu tractament. Es considera erròniament que les dones tenen un risc més baix del que realment pateixen i se les considera un pacient més fràgil, per la qual cosa sovint el seu maneig és menys intervencionista i el seu tractament més conservador, a més de creure que necessiten un menor seguiment».

L'ECV en dones de menys de 65 anys provoca la mort més que el doble de vegades que el càncer de mama, però la sensibilització és menor.

Cal promocionar el lideratge femení i, sobretot, en posicions de responsabilitat. En cardiologia, per exemple, el 2018 només un 11% dels caps de serveis dels hospitals espanyols eren dones», va afirmar la cardiòloga.

La salut cardiovascular a l’agenda política

Diversos directors generals de diferents Conselleries autonòmiques també es van donar cita per analitzar la salut cardiovascular a l’agenda política. Tots els participants van advocar per promocionar un paper més actiu de les associacions i així incorporar la veu dels pacients a nivell estratègic, als plans i als protocols regionals, per enriquir la visió clínica dels professionals.

Van ressaltar que és fonamental poder garantir la continuïtat assistencial i reforçar la prevenció i implicació de tots els professionals sanitaris des del primer minut, subratllant la important figura de la infermeria d’atenció primària per mantenir el contacte directe amb el pacient i fer un seguiment correcte de les malalties cardiovasculars.

Els experts que van participar al VIII Congrés de Pacients amb Malalties Cardiovasculars també van assenyalar que l’aterosclerosi és la responsable del 85% de les morts relacionades amb les malalties. Es tracta d’una malaltia silent que dóna la cara quan ja s’han produït les lesions vasculars que s’han desenvolupat durant dècades. Per això, és molt important identificar els pacients de més risc vascular per poder prendre les mesures oportunes per disminuir-ne el risc.

A més, es va destacar que el colesterol és la causa fonamental de la malaltia arterial que cal identificar i baixar el més aviat possible. A banda del tractament farmacològic, és important prescriure bons hàbits de vida mitjançant una dieta saludable i la pràctica d’activitat física diària.

Diabetis i risc cardiovascular

Pel que fa a la diabetis, el cardiòleg David González Calle, cardiòleg de la Unitat de Cures Crítiques Cardiovasculars de l’Hospital Clínic Universitari de Salamanca, va explicar que «és molt important que el pacient adopti una autonomia més gran, és a dir, que el pacient tingui el control de la malaltia. Cal passar d’un model d’atenció paternalista a un model més autònom, en què el pacient conegui la seva malaltia, el pronòstic i sigui capaç de prendre decisions per aconseguir el control més gran possible».

Un altre punt abordat per aquest expert va ser que un gran percentatge dels pacients diabètics són pacients d’alt risc o molt alt risc cardiovascular que, a més, majoritàriament tenen sobrepès o obesitat, cosa que incrementa el risc de complicacions i de mort.

Per cada quilo que perd un pacient amb obesitat es redueix un 43% el risc de desenvolupar diabetis.

Pel que fa al tractament, ja hi ha nous fàrmacs antidiabètics que tenen pocs efectes secundaris, aporten un benefici cardiovascular i altres aspectes positius al pacient. «Les dues noves famílies de fàrmacs, GLP1 i iSLT2, ens permeten controlar la diabetis de manera segura i fins i tot baixar el risc cardiovascular dels pacients, per la qual cosa es presenten com la millor alternativa a les insulines actuals», va concloure el doctor González Calle .

Fonts d´informació : Geriatricarea, Cardioalianza
Imatges: Clinic Barcelona, Creativeart, Freepik, Rawpixel

Recorda que comptes amb 5 Serveis, el suport per al dependent i l’adult gran

Servei de cuidadors a domicili 5 Serveis

Amb 28 anys de trajectòria aportant solucions d’assistència sanitària a domicili a Barcelona, ​​a 5 Serveis som un equip especialitzat en la cura i el suport d’adults grans i dependents.

Donem serveis les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any. Podeu confiar amb 5 Serveis, per posar a les nostres mans els vostres éssers estimats.

Agenda una trucada i respondrem totes les teves preguntes. Som una empresa registrada i autoritzada per a la prestació de serveis de la Llei de dependència.

Us convidem a seguir les lectures del nostre Blog i conèixer altres recomanacions a la nostra secció d’Actualitat i Fisioteràpia Geriàtrica i Neurològica a domicili.

Comparteix-ho amb els teus si t’ha semblat interessant!

Summary
Les malalties cardiovasculars primera causa de mort en dones
Article Name
Les malalties cardiovasculars primera causa de mort en dones
Description
Per avançar en la salut cardiovascular cal sensibilitzar les dones sobre les malalties cardiovasculars, ja que aquestes constitueixen la primera causa de mort. En el cas de les dones de menys de 65 anys, provoca la mort més que el doble de vegades que el càncer de mama, però la sensibilització és inferior.
Desplaça cap amunt