La Malaltia de Parkinson

La Enfermedad de Parkinson - Blog 5 Serveis

Com afecta el Parkinson a l’adult gran?

Dia Mundial del Parkinson, l’any 1997 l’Organització Mundial de la Salut, va proclamar l’11 d’abril com a dia commemoratiu. Per això avui commemorem aquest dia, per conscienciar la població sobre aquesta malaltia neurodegenerativa que afecta milions de persones al món.

Aquesta data coincideix amb l’aniversari del naixement de James Parkinson, un neuròleg britànic que el 1817 va descobrir el que en aquell temps va anomenar paràlisi agitant i que avui coneixem com a malaltia de Parkinson.

Què és la malaltia de Parkinson?

La malaltia de Parkinson és una condició degenerativa, progressiva i crònica del sistema nerviós que es caracteritza per causar severs danys neurològics, generant alteracions en el control i la coordinació dels moviments del cos, així com rigidesa muscular.

¿Cómo afecta el Parkinson al adulto mayor?

El dany apareix quan les cèl·lules del sistema encarregades de produir dopamina, una hormona que regula el moviment, detenen la seva producció i això acaba per desencadenar la malaltia.

Els símptomes comencen gradualment, generalment al voltant dels 60 anys, encara que es pot iniciar en edats molt més primerenques o posteriors. És més freqüent en homes que en dones i inicialment sol afectar més de banda que un altre del cos. Entre els símptomes habituals apareix la tremolor, la rigidesa, la lentitud dels moviments i els trastorns de l`equilibri i la coordinació.

S’associen amb certa freqüència a la malaltia de Parkinson problemes emocionals que fins i tot poden ser anteriors als problemes de moviment. Amb l’evolució de la malaltia, a més de l’empitjorament motor es poden associar problemes cognitius, deglutoris, de la parla, alteracions del son, o bé problemes de control d’esfínters o sexuals.

Tot i que la malaltia de Parkinson no té cura, el tractament farmacològic pot millorar notablement els símptomes. De vegades, el metge pot suggerir fer una cirurgia per regular determinades zones del cervell i millorar els símptomes.

El tractament rehabilitador és útil per millorar la mobilitat i la qualitat de vida dels pacients amb la malaltia de Parkinson i s’ha d’adequar al seu estat evolutiu. A més a més de prevenir complicacions, pot tenir un efecte positiu sobre l’humor, els problemes cognitius o el risc de caigudes.

Signes i símptomes de la malaltia de Parkinson:

Signos y síntomas de la enfermedad de Parkinson:

Els signes i símptomes de la malaltia de Parkinson poden incloure els següents:

  • Tremolors. Un tremolor o sacsejada de la malaltia de Parkinson generalment comença en una extremitat, sovint a la mà o els dits. Pot aparèixer un fregament involuntari del polze i els dits de la mà (tremolor del rodament de la píndola) i la mà pot tremolar quan està en repòs.
  • Moviment lent (bradicinèsia): Amb el temps, la malaltia de Parkinson pot retardar el moviment normal del pacient, fent que les tasques simples siguin difícils i portin més temps. Els passos poden ser més curts i arrossegar els peus en caminar.
  • Rigidesa muscular: La rigidesa muscular es pot presentar a qualsevol part del cos. Els músculs rígids poden ser dolorosos i limitar la possibilitat de moviment de la persona.
  • Alteració de la postura i l’equilibri: La postura es pot tornar encorbada i també poden aparèixer problemes d’equilibri.
  • Pèrdua dels moviments automàtics: Es pot veure reduïda la capacitat per realitzar moviments inconscients, com parpellejar, somriure o balancejar els braços en caminar.
  • Canvis en la parla: Es poden produir canvis en la parla, per exemple, parlar més suaument o més ràpidament, dubtar abans de parlar i tenir un discurs més monòton a causa de la manca de les inflexions habituals.
  • Canvis a l’escriptura: Pot resultar més difícil escriure i la lletra pot semblar petita

Tractament rehabilitador per a persones amb Parkinson

Aquest grup de malalties afecten de manera central la mobilitat, però també altres esferes com l’emocional, cognitiva, del son, etc. Per això a més de l’ús de medicaments cal afegir un tractament rehabilitador que, de manera integral, abordi tots els possibles problemes.

Tratamiento rehabilitador para personas con Parkinson

Fisioteràpia:

Exercicis de fisioteràpia per mantenir un bon rang de moviment i evitar complicacions (articulars, dolor).

Terapia ocupacional:

Teràpia ocupacional amb l’objectiu d’endarrerir en la mesura que sigui possible la dependència i mantenir el màxim de funcionalitat possible.

Exercici aeròbic:

Exercici aeròbic per millorar la fatiga i la qualitat de vida global.

Exercicis individuals i grupals:

Exercicis incloent els realitzats a la piscina, per millorar la coordinació i l’equilibri, millorant la marxa i disminuint el risc de caigudes. Especial rellevància tenen aquells en què s’inclouen les ajudes rítmiques (mitjançant sons o pautes com el tai-txi).

Tractament:

Tratamiento para mejorar las funciones cognitivas cuando sea pertinente.

Seguiment i suport emocional:

Seguiment i suport emocional, usant diferents tècniques com el Mindfulness amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida.

Us recomanem la següent Font d’Informació: https://barcelona.guttmann.com/es/especialidad/parkinson

Saps què? Dades curioses i interessants

A continuació mostrem algunes dades addicionals que has de conèixer sobre la malaltia de Parkinson:

¿Sabías que? Datos curiosos e interesantes - Parkinson

1) D’acord amb l’Organització Mundial de la Salut, la malaltia de Parkinson afecta 1 de cada 100 persones més grans de 60 anys.

2) Entre el 20 i el 40% dels pacients presenta depressió, com un símptoma precoç del Parkinson.

3) Alguns científics nord-americans assenyalen que el subministrament de vitamina K2 en malalts amb Parkinson millora la circulació d’electrons, l’activitat dels mitocondris i la producció d’energia.

4) S’estima que per a l’any 2030 hi haurà uns 12 milions de pacients amb Parkinson.

5) Un estudi recent efectuat per la Universitat McGill de Canadà, va llançar com a resultat que la cafeïna redueix els problemes motors en pacients amb Parkinson.

6) L’Associació Europea de la Malaltia de Parkinson (EPDA) estima que més de 6 milions de persones al món pateixen de Parkinson.

7) Aquesta patologia sol diagnosticar-se al voltant dels 55 a 60 anys, encara que hi ha casos d’altres edats.

Personatges amb Parkinson: un exemple a seguir

Juan Pablo II - Parkinson

Joan Pau II: Va ser el papa 264 de l’Església Catòlica, considerat un dels personatges més influents del segle XX que es va destacar per la seva tasca noble durant el seu pontificat. La progressió d’aquesta malaltia va limitar la capacitat de parla.

Muhammad Ali - Parkinson

Muhammad Ali: ha estat un dels boxejadors més grans de tota la història, qui després d’abandonar aquesta professió va ser víctima d’aquest patiment. Va ser un personatge influent que va recolzar causes socials i humanitàries.

Salvador Dalí: va ser un pintor, escultor i escriptor espanyol les obres artístiques del qual han estat àmpliament reconegudes a tot el món. Tot i que la malaltia és neurodegenerativa va mantenir les seves habilitats cognitives aplicades al seu inigualable estil artístic.

Katharine Hepburn - Parkinson

Katharine Hepburn: va ser una actriu nord-americana considerada una de les icones més grans de la indústria cinematogràfica. Ha estat protagonista de grans pel·lícules, que va ser diagnosticada amb la malaltia de Parkinson.

Us recomanem la següent font d’informació: https://www.diainternacionalde.com/ficha/dia-mundial-parkinson

A 5 Serveis, comptem amb la col·laboració d’un Fisioterapeuta Geriàtric especialitzat (Núm. Col. 15069) i Nutricionista especialitzat (Núm. Col. CAT001591) on periòdicament compartim recomanacions sobre fisioteràpia i nutrició perquè s’adaptin a les diferents malalties i patologies dels nostres usuaris/ es i familiars.

Actualidad Salud - Blog 5 Serveis

Gràcies per haver llegit: “Com afecta el Parkinson a l’adult gran?”. Si estàs interessat/da a seguir llegint, fes clic al nostre Blog o accedeix a altres recomanacions.

Comparteix-ho amb els teus!

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Desplaça cap amunt