La Vitamina D

Nutrició, aliments i la vitamina D

Ara que l’estiu ja ha començat i els dies són més assolellats, parlarem de la vitamina D. La vitamina D és una vitamina liposoluble que compleix moltes funcions en el nostre organisme.

No obstant això, el seu dèficit és força comú entre la població, especialment durant la temporada d’hivern, ja que la principal font de síntesi de vitamina D és l’exposició a la llum solar.

Entre les funcions de la vitamina D trobem la següents:

 • Incrementa l’absorció intestinal de calci i de fòsfor i ajuda a la fixació del calci a l’os, per la qual cosa és molt important pel que fa a la salut òssia.
 • Ajuda a prevenir alguns tipus de càncer i redueix la mortalitat per càncer.
 • Intervé en el sistema immunològic.
 • Ajuda al correcte funcionament muscular.
 • Redueix la tensió arterial i millora la salut cardiovascular.

Fonts de Vitamina D

Com he comentat, la principal font de vitamina D és l’exposició a la llum solar. Una exposició d’uns 15 minuts al dia a la cara, braços i mans seria suficient per sintetitzar nivells normals de vitamina D per a l’organisme. Tanmateix, també podem ingerir la vitamina D a través de certs aliments. Aquests són:

 • Peixos grassos com el salmó, la tonyina, les sardines o el verat
 • Begudes vegetals o làctics enriquits en vitamina D
 • Formatge
 • Cereals enriquits en vitamina D
 • El rovell de l‘ou
 • Xampinyons

En alguns casos, i sota recomanació d’un metge o nutricionista, és necessària la suplementació amb vitamina D. D’altra banda, recorda que, tot i que prenent el sol sintetitzem vitamina D, s’ha de prendre amb precaució i amb crema de protecció solar.

Recordem que podeu consultar tot el relacionat amb la salut nutricional tant dels vostres familiars a càrrec, com per a vosaltres / es mateixos / es. La salut dels nostres usuaris / es és molt important i la salut és un dels pilars a tenir en compte.

Com ens dóna suport el nostre Diestista – Nutricionista a 5 Serveis?

1- Donant suport amb informació als / les cuidadors / es de l’equip, per poder oferir als l’usuari / a un estat nutricional el més saludable possible al seu domicili.

2- Informant via consulta nutricional a l’usuari/a en el seu dia a dia, tant si és depenent així com als seus familiars cuidadors..

3 – Assessorant directament via consulta nutricional als membres de la familia.

Asistencia Sanitaria a Domicilio en Barcelona

A 5 Serveis, comptem amb la col·laboració d’un nutricionista especialitzat (Núm Col. CAT001591) on periòdicament compartirem recomanacions dietètiques que s’adaptin a les diferents malalties i patologies per tots els nostres pacients, familiars i coneguts.

Ricard Carreras (Num Col. CAT001591)

Dietista Nutricionista Col·laborador a 5 Serveis

Pots sol·licitar una dieta especial o una recomanació via e-mail: ricardcarreras@5serveis.com

Gràcies per haver llegit: Nutrició, aliments i la vitamina D. Si estàs interessat a seguir llegint, fes clic al nostre Blog o accedeix a altres recomanacions.

Comparteix-ho amb els teus!

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Scroll to Top