Fisioteràpia i ELA

Treball des de la Fisioteràpia en l`Esclerosi Lateral Amiotròfica

Amb motiu del Dia Mundial de la Lluita contra l’Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA), aquest any 21 juny, a 5 Serveis volem compartir amb tu el paper de la fisioteràpia que pateixen (ELA).

L’esclerosi lateral amiotròfica (ELA) o malaltia de Lou Gehrig és una malaltia neurodegenerativa que afecta a les motoneurones (neurones encarregades de transmetre el moviment voluntari).

No es coneixen les causes o factors de risc d’aquesta patologia. Tot i això, sí que es sap que generalment apareix entre els 40 i els 70 anys i apareixen lleugerament més casos en els homes.

Un camp en el qual no es sol incidir gaire és en el treball previ a la intervenció. Sigui un trasplantament o qualsevol altra intervenció quirúrgica hauria d’anar acompanyat d’un treball previ. 

Quins símptomes apareixen al tenir ELA?

-Espasticidad

-Atròfia muscular

-Pèrdua de força muscular (començant per les cames o pels braços)

-Peu equí

A més d’aquests símptomes, també poden aparèixer dificultats en la parla, en mastegar, en empassar i en la respiració.

Cal tenir present que els tractaments per aquesta malaltia estaran destinats a frenar l’avanç de la simptomatologia i mantenir el major temps possible la major autonomia.

I què ens pot oferir la fisioteràpia post-intervenció?

La fisioteràpia estarà destinada a mantenir la capacitat musculoesquelètica i la capacitat respiratòria. Molt important aquesta última doncs, serà aquesta capacitat, la que més incidirà en la qualitat de vida del/a usuari/a.

Amb un/a fisioterapeuta d’ajuda, la teràpia estarà centrada en mobilitzacions de les diferents articulacions, exercicis de força, bicicleta i teràpia respiratòria.

Molt relacionat a la fisioteràpia ens trobem amb les ajudes tècniques ortopèdiques. A l’haver-hi un dèficit muscular i altres símptomes prèviament comentats serà de gran ajuda tenir diferents dispositius com poden ser caminadors o cadires de rodes que ajudin i facilitin el dia a dia de la gent amb ELA.

També en estadis més avançats, a causa dels problemes respiratoris que sorgeixen pot ser necessari algún dispositiu de ventilació mecànica. A 5 Serveis comptem amb la col·laboració d’Ortorent que disposa d’un gran ventall de material que podria facilitar moltes tasques.

I com ja hem destacat en blocs anteriors, és de vital importància la intervenció multidisciplinària. Així que la col·laboració de metges (hi ha medicaments que han demostrat ajudar a frenar l’avanç de la malaltia), de nutricionistes, infermers/es i psicòlegs/es. D’aquesta manera evitarem l’aparició de complicacions que podrien facilitar l’avanç d’aquesta patologia.

Como recolza el nostre Fisioterapeuta als usuaris/es de 5 Serveis?

1- Dóna suport amb informació als/es cuidadors/es de l’equip, per poder oferir al l’usuari/a un estat físic el més saludable possible al seu domicili.

2- Visitant al usuari/a al domicili, el fisioterapeuta detectará una disfunció o alteració en l’organisme. Aplicarà els mètodes més efectius segons l’evidència, per resoldre o atenuar en la mesura del possible aquests símptomes que dificultin tenir un nivell adequat de salut.

3 – Assessorarà directament via consulta Fisioterapèutica als membres de la familia de l’usuari/a.

A 5 Serveis, comptem amb la col·laboració d’un Fisioterapeuta geriàtric especialitzat (Núm Col. 15069) on periòdicament, compartirem recomanacions sobre la fisioteràpia que s’adapti a las diferents malalties i patologies per tots els nostres usuaris/es i als seus familiars.

Oriol Vila (Num Col. 15069)

Fisioterapeuta Col·laborador a 5 Serveis

Pots sol·licitar una sessió de Fisioteràpia a domicili via e-mail: oriolvila@5serveis.com

Gràcies per haver llegit: Treball des de la Fisioteràpia en l`Esclerosi Lateral Amiotròfica. Si estàs interessat en seguir llegint, fes clic al nostre Blog o accedeix a altres recomanacions.

Comparteix-ho amb els teus!

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Desplaça cap amunt