La fisioterapia en l’Esclerosis Múltiple

La fisioterapia en l'Esclerosis Múltiple

Procediment fisioterapèutic en l’Esclerosis Múltiple

En motiu a el dia mundial de l’esclerosi múltiple (EM) aquest any, diumenge 30 de maig, a 5 Serveis volem donar-te les claus per conèixer l’esclerosi múltiple (EM) i alguns consells o recomanacions per aprendre a conviure-hi.

L’Esclerosis múltiple apareix generalment entre els 20-40 anys. Pel que fa a les persones majors de 65 anys, tenen un 5% de possibilitats que els hi aparegui. És una patologia que es caracteritza per l’aparició abrupta dels símptomes. Els més comuns són:

 • Debilitat muscular en extremitats
 • Espasticitat 
 • Parestèsies / formigueig
 • Signe de Lhermitte (sensació de descàrrega elèctrica que baixa des del cap fins a la zona lumbar quan es flexiona el coll)
 • Visió doble i / o borrosa
 • Disfunció vesical, rectal i sexual
 • Manca d’equilibri i coordinació
 • Canvis emocionals
 • Fatiga

Un episodi pot durar entre 24 hores i 2-6 setmanes i un cop es té el primer, augmenta considerablement el risc de tenir un altre.

A més, hem de tenir en compte que hi ha bastants tipus de tractaments però cap d’ells és una cura. És a dir, seran tractaments de manteniment i de prevenció a tenir altres brots.

Aleshores, en què ens pot ajudar la fisioteràpia?

L’exercici terapèutic és la millor eina de la que disposem. Ens servirà per tractar aquesta debilitat muscular que apareix en les extremitats. Un gran exemple seria la bicicleta estàtica. És un exercici que ens ajuda a nivell de respiració i de tonificació muscular.

Si ens trobem amb un episodi amb espasticitat serà crucial fer els exercicis de forma lenta i contínua (els canvis sobtats afavoreixen que hi hagi més espasticitat i per això ens interessa evitar-los). També haurem de vigilar la temperatura, canvis sobtats o temperatures extremes l’accentuen.

La fisioteràpia respiratòria també serà molt útil. Aquesta consistirà en exercicis per millorar la capacitat inspiratòria i expiratòria perquè així no es perdi el to de la musculatura que ens ajuda a respirar. Són bons exercicis com:

 • Inspirar profundament, aguantar l’aire 3s i deixar-lo anar lentament amb els llavis frunzits (com si buféssim una espelma).
 • Inspirar profundament, aguantar l’aire 3s i deixar-lo anar lentament com si volguéssim entelar un vidre.

Tot i que la fisioteràpia ha demostrat ser eficaç, és imprescindible combinar diferents tractaments. La nutrició, el suport d’un/a psicòleg/a o fins i tot d’algun dispositiu de la parla també són molt importants.

Como recolza el nostre Fisioterapeuta als usuaris/es de 5 Serveis?

1- Dóna suport amb informació als/es cuidadors/es de l’equip, per poder oferir al l’usuari/a un estat físic el més saludable possible al seu domicili.

2- Visitant al usuari/a al domicili, el fisioterapeuta detectará una disfunció o alteració en l’organisme. Aplicarà els mètodes més efectius segons l’evidència, per resoldre o atenuar en la mesura del possible aquests símptomes que dificultin tenir un nivell adequat de salut.

3 – Assessorarà directament via consulta Fisioterapèutica als membres de la familia de l’usuari/a.

A 5 Serveis, comptem amb la col·laboració d’un Fisioterapeuta geriàtric especialitzat (Núm Col. 15069) on periòdicament, compartirem recomanacions sobre la fisioterapia que s’adapti a las diferents malalties i patologies per tots els nostres usuaris/es i als seus familiars.

Oriol Vila (Num Col. 15069)

Fisioterapeuta Col·laborador a 5 Serveis

Pots sol·licitar una sessió de Fisioterapia a domicili via e-mail: 5serveis@5serveis.com

Gràcies per haver llegit: Procediment fisioterapèutic en l’Esclerosis Múltiple. Si estàs interessat en seguir llegint, fes clic al nostre Blog o accedeix a altres recomanacions.

Comparteix-ho amb els teus!

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Scroll to Top