Fisioteràpia en el pacient trasplantat

El paper de la fisioteràpia en els pacients transplantats

En motiu del dia mundial dels pacients transplantats, aquest any, diumenge 6 de juny, a 5 Serveis volem compartir amb tu el paper de la fisioteràpia en els pacients transplantats.

Com ja s’ha comentat en articles anteriors, la falta de mobilitat no és beneficiosa. En el cas de pacients trasplantats/des és encara més important doncs passen més temps enllitats. Si fem un petit recordatori aquesta falta de moviment es tradueix a que disminueix considerablement la massa muscular i les capacitats físiques.

En el cas dels/les pacients trasplantats/des un cop se’ls dóna l’alta hospitalària, molts cops tenen sensació de cansament, d’ofec… la qual cosa causa que es moguin menys i, per tant, que disminueixi el seu estat emocional. Aquí és on entra el treball d’un/a fisioterapeuta, si millorem aquests factors millorarem la qualitat de vida del/a usuari/a. 

Un camp en el qual no es sol incidir gaire és en el treball previ a la intervenció. Sigui un trasplantament o qualsevol altra intervenció quirúrgica hauria d’anar acompanyat d’un treball previ. 

En què ens ajuda aquest treball previ? 

-Ens permet mantenir o millorar la funcionalitat abans de la intervenció

-Facilitar el tractament (com ja es coneixen alguns exercicis serà més ràpida la presa de contacte) i la recuperació (com millor sigui l’estat previ, millor serà l’estat post-intervenció)

-En el cas específic d’un trasplantament toràcic (de cor o de pulmó), ens permetrà:

  • Optimitzar la mecànica ventilatòria
  • Millorar la sensació d’ofec
  • Mantenir la via aèria lliure de secrecions

És important tenir en compte que s’ha de començar la fisioteràpia tant aviat com es pugui. Els experts recomanen que al cap de 24h es comenci amb les sessions.

I què ens pot oferir la fisioteràpia post-intervenció?

El tractament es basarà en mobilitzacions passives que realitzarà el/la propi/a fisioterapeuta, mobilitzacions activo-assistides (igual que les anteriors però el/la pacient col·laborarant en el moviment) i en etapes més avançades exercicis per recuperar la força muscular i el nivell físic òptims segons la situació.

En el cas d’aquelles cirurgies toràciques, també ajudarà a evitar alteracions que es puguin produir en el reflex de la tos i a tenir un bon control respiratori. A més, ajudarà a alliberar aquelles secrecions que s’acumulin en els pulmons.

Per últim, recalcar que el treball de la fisioteràpia en pacients trasplantats/des és molt important, tant abans de la intervenció com després d’aquesta. A més, un cop donada l’alta hospitalària, s’ha de seguir amb aquest procés. Són poques les persones que segueixen amb la fisioteràpia però aporta grans beneficis i millora significativament la qualitat de vida.

Hi ha alguns exemples d’exercicis respiratoris o de força muscular en blogs previs. Tot i això és molt important que, si algú es troba en situació de trasplantament (pendent de intervenció o ja intervigut/da) es posi en contacte amb un/a fisioterapeuta que el/la pugui guiar durant tot el procés.

També són importantíssims/es altres professionals com podrien ser psicòlegs/es, infermers/es, nutricionistes… Un bon treball en conjunt aportarà els majors beneficis. 

Como recolza el nostre Fisioterapeuta als usuaris/es de 5 Serveis?

1- Dóna suport amb informació als/es cuidadors/es de l’equip, per poder oferir al l’usuari/a un estat físic el més saludable possible al seu domicili.

2- Visitant al usuari/a al domicili, el fisioterapeuta detectará una disfunció o alteració en l’organisme. Aplicarà els mètodes més efectius segons l’evidència, per resoldre o atenuar en la mesura del possible aquests símptomes que dificultin tenir un nivell adequat de salut.

3 – Assessorarà directament via consulta Fisioterapèutica als membres de la familia de l’usuari/a.

A 5 Serveis, comptem amb la col·laboració d’un Fisioterapeuta geriàtric especialitzat (Núm Col. 15069) on periòdicament, compartirem recomanacions sobre la fisioteràpia que s’adapti a las diferents malalties i patologies per tots els nostres usuaris/es i als seus familiars.

Oriol Vila (Num Col. 15069)

Fisioterapeuta Col·laborador a 5 Serveis

Pots sol·licitar una sessió de Fisioteràpia a domicili via e-mail: 5serveis@5serveis.com

Gràcies per haver llegit: Fisioteràpia en el pacient trasplantat. Si estàs interessat en seguir llegint, fes clic al nostre Blog o accedeix a altres recomanacions.

Comparteix-ho amb els teus!

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Desplaça cap amunt