Els beneficis de l’exercici físic repercuteixen no només en la salut del nostre cos, sinó també en la del nostre cervell en estimular una irrigació sanguínia adequada que protegeix les neurones.
Invertir temps per fer exercici físic és invertir en salut, ja que ajuda a mantenir sota control un bon nombre de malalties. Entre elles les del cervell.
A les alteracions cerebrals que es produeixen amb la malaltia d’Alzheimer, hi ha un clar component vascular, és a dir, de l’adequada irrigació sanguínia. Això indica que la salut cardiovascular té una repercussió directa a la salut cerebral. Per això un dels beneficis de l’exercici físic és, també, protegir el cervell.
Els experts coincideixen que practicar un esport ens pot ajudar a guanyar força, agilitat, flexibilitat i resistència cardiovascular. Per tot això, l’esport o qualsevol activitat física, especialment si es fa en grup, és recomanable per controlar el risc de patir Alzheimer.
Podem explorar les possibilitats que el nostre dia a dia ens pot oferir per portar un estil de vida actiu i gaudir, així, dels beneficis que ens aporta l’exercici físic.
Per exemple, sortir a caminar és una activitat senzilla i econòmica, però pot resultar molt agradable. A més, podem aprofitar els desplaçaments diaris per incorporar-los a la nostra rutina, com ara baixar en una parada abans d’arribar al nostre destí, o pujar per les escales en lloc d’usar l’ascensor.


Ballar és una magnífica oportunitat per relacionar-nos amb altres persones, aportant-nos els beneficis de la socialització per a la salut mental i cognitiva.
Lectures relacionades
Esculpint el nostre cervell
Decàleg per rejovenir el nostre cervell
Amb l’aval de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN), la Fundació del Cervell reuneix una sèrie de recomanacions, presentades com a decàleg, amb fonaments per ajudar la nostra ment a estar sana.
- Practicar exercici físic moderat diàriament i evitar el sedentarisme.
- Evitar el sobrepès.
- Intentar mantenir-se actiu intel·lectualment: llegir, ballar, escoltar música, acudir al cinema i al teatre, conversar, aprendre idiomes, viatjar i interessar-se per l’actualitat.
- Participar en activitats de grup, col·laborar amb la societat i intenta rinteractuar socialment.
- Controlar la tensió arterial.
- Evitar la diabetis i la hiperglucèmia.
- Mantenir una dieta saludable baixa en sucres refinats i en greixos saturats, però ric en verdures i peixos. Una opció ideal és recuperar la dieta mediterrània tradicional.
- Prevenir els accidents, especialment de trànsit, usant casc a les motos i el cinturó de seguretat al cotxe.
- Evitar els tòxics: abandonar el tabac i consumir alcohol només amb moderació.
- D’últim però no menys important, tenir una actitud positiva davant de la vida. Usar el bon humor sempre que es pugui, ja que el riure és el millor aliat per evitar que la vida ens sobrepassi i eliminar l’estrès en tot allò que es pugui.
Com començar a fer exercici físic
El primer és triar una activitat física que s’ajusti a les nostres condicions personals i mèdiques i que, a més, ens resulti atractiva, cosa que ens reportarà grans beneficis.
Els experts recomanen dedicar dues hores i mitja setmanals (una mitja hora cinc o més dies a la setmana) a la realització d’una activitat física moderada, com ara caminar a bon ritme, fer activitats de jardineria, exercicis aeròbics a l’aigua o ballar.
Per practicar una activitat física més intensa, com ara córrer, pujar escales o nedar, els experts recomanen una hora i quart setmanal.


El tipus d'activitat física que es practiqui s'ha d'adaptar a les nostres condicions personals i mèdiques perquè sigui saludable.
Recomanacions per evitar lesions
- COMENÇAR DE MANERA PROGRESSIVA. Cal iniciar de mica en mica les rutines esportives i, si tenim dubtes sobre les nostres capacitats, consultar sempre un expert. Davant de qualsevol malaltia, un llarg període de poca o cap activitat física, o per qüestió d’edat, cal consultar-ho amb el metge de família abans de posar-se a practicar l’activitat i seguir els seus consells.
- ADAPTAR L’EXERCICI A LES NOSTRES NECESSITATS. Perquè els beneficis de l’exercici físic siguin veritablement positius, serà imprescindible adaptar-lo, no només a les nostres capacitats físiques, sinó també a les nostres disponibilitats.
- USAR ROBA I CALÇAT ADEQUATS. Si acudim a una mena de gimnàstica o de ioga, el més probable és que el responsable ja ens aporti informació sobre el tipus de roba i calçat més adequats. No obstant això, i en general, el més recomanable és fer servir roba i calçat esportius còmodes.
- HIDRATAR-SE. És important beure aigua durant la realització de lactivitat física per mantenir la hidratació corporal. No cal esperar tenir set. L’ideal és beure’n sovint petites quantitats.
- PROTEGIR-NOS DEL SOL I EVITAR LES HORES DE MÉS CALOR. Si practicarem una activitat a l’aire lliure, és important protegir-se del sol i, si és a l’estiu, evitar les hores de més calor.
Fonts d’informació: Fundació Pasqual Maragall, Geriatricarea, Aprendemos juntos 2030
Imatges: Freepik, Wellness Gallery Catalyst Foundation, Freepik
Recorda que comptes amb 5 Serveis, el suport que l’adult gran necessita


Amb 28 anys de trajectòria brindant solucions d’assistència sanitària a domicili a Barcelona, a 5 Serveis som un equip especialitzat en la cura i el suport d’adults grans i dependents.
Donem serveis les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any. Pots confiar en 5 Serveis, per posar a les nostres mans els teus éssers estimats. Agenda una trucada de vídeo i respondrem totes les teves preguntes. Som una empresa registrada i autoritzada per a la prestació de serveis de la Llei de dependència.
Us convidem a seguir les lectures del nostre Blog i conèixer altres recomanacions d’Actualitat.
Comparteix-ho amb els teus si t’ha semblat interessant!

