Estereotips sobre la vellesa afecten la salut física i emocional de la gent gran

creencias negativas sobre el envejecimiento afectan a las personas mayores

Un estudi liderat per la Universitat Autònoma de Madrid (UAM) posa el focus com l’edatisme repercuteix negativament en la salut física i emocional de les persones que arriben a la vellesa.

En aquest article de recerca titulat ‘I feel old and have aging stereotypes’, on també hi participen la Universitat Rey Juan Carlos (URJC) i la Universitat Nacional d’Educació a Distància (UNED), s’aborden les creences negatives sobre l’envelliment i allò nociu de continuar mantenint-les tant per als adults grans que avui dia es consideren grans com per als que puguin arribar a considerar-ho algun dia.

Els investigadors destaquen que les creences estereotipades i negatives cap a la gent gran es van relacionar amb una major soledat no desitjada en el grup de persones grans que sí que es consideraven grans, però no en aquells que no ho feien. De la mateixa manera, això s’associa amb més malestar emocional, incloent-hi més símptomes d’ansietat, depressió i símptomes comòrbids d’ansietat i depressió.

“Si una persona creu que la gent gran és una nosa per a la societat, ja no poden aprendre coses noves, o tenen un considerable deteriorament físic, en començar a considerar-se com una persona gran com continuarà amb la seva vida personal com fins ara si és una nosa, no pot aprendre coses noves i tindrà deteriorament físic?”, assenyala la investigació.

A més negativisme per arribar a la vellesa més malestar emocional

Els autors assenyalen que en la mesura que la persona assumeixi com a certes aquestes creences estereotipades, el malestar emocional creixerà allò que es pot manifestar en símptomes d’ansietat, depressió i solitud.

Per això recomanen treballar a reeducar i revisar aquests estereotips limitants per prevenir mals majors. “L’envelliment és un procés molt heterogeni que no va associat de manera inevitable amb malaltia, dependència o solitud. Per tant, mostrar una visió més ajustada a la realitat de la gent gran pot ser clau en la prevenció d’aparició de problemes de salut física i mental a la vellesa”.

Alliberar-se de les creences negatives sobre fer-se gran és clau per viure aquesta etapa de la vida lliure d’estereotips limitants.

En el desenvolupament d’aquest estudi de la UAM, URJC i UNED hi van participar persones d’entre 60 i 88 anys que freqüenten centres on es desenvolupen activitats per a la gent gran a la Comunitat de Madrid, específicament centres de la ciutat de Getafe i Fuenlabrada. Com a part de la metodologia, es van fer servir enquestes i models de mediació moderada per analitzar les dades.

Font d´informació: Geriatricarea
Imatges: wirestock, freepik1, freepik2

Recorda que comptes amb 5 Serveis, el suport que l’adult gran necessita

Amb 28 anys de trajectòria brindant solucions d’assistència sanitària a domicili a Barcelona, ​​a 5 Serveis som un equip especialitzat en la cura i el suport d’adults grans i dependents.

Donem serveis les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any. Pots confiar en 5 Serveis, per posar a les nostres mans els teus éssers estimats. Agenda una trucada de vídeo i respondrem totes les teves preguntes. Som una empresa registrada i autoritzada per a la prestació de serveis de la Llei de dependència.

Us convidem a seguir les lectures del nostre Blog i conèixer altres recomanacions d’Actualitat.

Comparteix-ho amb els teus si t’ha semblat interessant!

Summary
Estereotips sobre la vellesa afecten la salut física i emocional de la gent gran
Article Name
Estereotips sobre la vellesa afecten la salut física i emocional de la gent gran
Description
Les creences negatives sobre l'envelliment repercuteixen negativament en la salut física i emocional de les persones grans, per la qual cosa la reeducació és clau per viure aquesta etapa de la vida lliure d'estereotips limitants.
Desplaça cap amunt