Epilèpsia En què ens pot ajudar la fisioteràpia?

Epilèpsia En què ens pot ajudar la fisioteràpia?

Com influeix la teràpia física a l’epilèpsia

Epilèpsia, en què ens pot ajudar la fisioteràpia – Blog 5 Serveis. Avui 14 de febrer commemorem el Dia Internacional de l’Epilèpsia. Cada segon dilluns de febrer es commemora com a forma de conscienciar i educar les persones sobre aquesta patologia neuronal, que pateixen aproximadament 65 milions de persones a tot el món.

Què és l’epilèpsia?

L’epilèpsia és un trastorn del sistema nerviós central (neurològic) en què l’activitat cerebral normal s’altera, cosa que provoca convulsions o períodes de comportament i sensacions inusuals, i de vegades, pèrdua de la consciència. És una malaltia neurològica comuna amb conseqüències emocionals i físiques significatives.

Tipus de crisis epilèptiques:

  1. Focals o parcials: només afecta a una zona del cervell
  2. Generalitzades: Crisi que compromet a tot el cos
  3. No definides

Quins tractaments existeixen?

Farmacològics: el qual és el tractament de primera elecció. Si els fàrmacs administrats no eviten l’aparició de noves crisis, no es pot augmentar la dosi ja que afectarien en excés al cervell. 

Cirurgia: Hi haurà l’opció de fer-la en un 5-10% dels casos. Aquesta consisteix en l’extracció de la part del cervell que estigui provocant l’epilepsia. Primer s’ha de fer un bon diagnòstic prequirúrgic per saber si és viable extirpar la zona. Normalment no són àrees funcionals, per tant, es poden treure sense problema.

Estimulació vagal: Aquesta opció està destinada al voltant de un 30% dels casos. Aquest tractament ha estat desenvolupat per a pacients d’epilèpsia que no són candidats a cirurgia i el tractament farmacològic no és efectiu. Es tracta d’una estimulació al nervi vague que pot reduir la intensitat i la freqüència dels atacs inclús podent arribar a aturar-los en algunes persones.

En què ens pot ajudar la fisioterapia?

Epilèpsia En què ens pot ajudar la fisioteràpia. Fins al 30% dels pacients són refractaris als fàrmacs antiepilèptics, per això s’han plantejat teràpies no farmacològiques coadjuvants, com l’activitat física. L’activitat física eleva la noradrenalina i exerceix un efecte protector, ja que inhibeix el mecanisme responsable de la disseminació de l’activitat epilèptica.

Per tant, la fisioteràpia, no és un tractament per a les crisis epilèptiques sinó una eina complementària que ens ajuda a mitigar els símptomes que puguin aparèixer. A més, també presenten efectes beneficiosos tant en l’àmbit físic com en el psicològic/emocional.

És important consultar al metge, a l’hora de començar a fer exercici per possibles efectes adversos. A més, des de 5 serveis recomanem prendre atenció de les següents recomanacions:

5 Serveis et recomana:

  • Evitar les situacions que facilitin l’aparició de crisis, com ara ambients calorosos, el sobreentrenament o l’agotament
  • Beure aigua abans, durant i després de l’exercici per evitar la deshidratació
  • Aturar-se si un se sent excessivament cansat i/o que ha augmentat la temperatura
  • Mantenir dos dies de descans a la setmana
  • Prendre totes les mesures possibles per evitar lesions o cops al cap usant protectors adequats en cas que fos necessari
  • No prendre alcohol i prendre’s la medicació
  • Usar sempre una polsera d’alerta mèdica
  • Usar sempre una armilla salvavides quan s’està implicat en esports aquàtics
  • Certes activitats esportives hauran de ser evitades i prescrites en funció de les característiques de les crisis, medicació i dels riscos inherents de cada esport, com ara els esports aeris i activitats d’alta muntanya

Tenint en compte aquests suggeriments, cal dir que l’exercici és molt recomanat per part dels metges. Les principals causes per les quals la gent que pateix crisis epilèptiques no fa exercici són:

  1. Pel cansament un cop realitzada l’activitat física
  2. Por a experimentar una crisi epilèptica durant l’estona que es fa exercici
  3. Recomanació per part de familiars i amics i amigues

El personal sanitari està molt a favor de l’activitat física, per tant, millor pensar-s’ho dues vegades abans de desestimar la pràctica esportiva.

Aleshores, quins són els esports amb menys i més risc quan es pateix epilèpsia?

Esports amb menys risc:

  • Atletisme menys salt amb perxa, proves que consisteixen amb més d’una modalitat i ciclisme
  • Bitlles
  • Esports d’equip amb pilota
  • Esports amb raqueta 
  • Criquet
  • Hockey sobre patins o sobre gespa
  • Ball 
  • Golf

Esports amb més risc:

  • Pràctiques esportives de lluita
  • Esport aeri
  • Escalada
  • Esports aquàtics 
  • Carreres de cavalls
  • Esports motoritzats
  • Salts d’esquí 

La resta d’esports entren dins del grup de pràctica esportiva amb risc moderat .

Des de 5 serveis recomanem que consulteu al fisioterapeuta o al metge/ssa per que valorin la vostra situació i així no deixeu de fer allò que voleu/podeu.

Como recolza el nostre Fisioterapeuta als usuaris/es de 5 Serveis?

1- Dóna suport amb informació als/es cuidadors/es de l’equip, per poder oferir al l’usuari/a un estat físic el més saludable possible al seu domicili.

2- Visitant al usuari/a al domicili, el fisioterapeuta detectará una disfunció o alteració en l’organisme. Aplicarà els mètodes més efectius segons l’evidència, per resoldre o atenuar en la mesura del possible aquests símptomes que dificultin tenir un nivell adequat de salut.

3 – Assessorarà directament via consulta Fisioterapèutica als membres de la familia de l’usuari/a.

A 5 Serveis, comptem amb la col·laboració d’un Fisioterapeuta geriàtric especialitzat (Núm Col. 15069) on periòdicament, compartirem recomanacions sobre la fisioteràpia que s’adapti a las diferents malalties i patologies per tots els nostres usuaris/es i als seus familiars.

Oriol Vila (Num Col. 15069)

Fisioterapeuta Col·laborador a 5 Serveis

Pots sol·licitar una sessió de Fisioteràpia a domicili via e-mail: oriolvila@5serveis.com

Gràcies per haver llegit: “Epilèpsia En què ens pot ajudar la fisioteràpia? Si estàs interessat en seguir llegint, fes clic al nostre Blog o accedeix a altres recomanacions.

Comparteix-ho amb els teus!

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Desplaça cap amunt