Els llegums, un aliment imprescindible en la tercera edat

Las legumbres, un alimento imprescindible en la tercera edad - Blog 5 Serveis

Els llegums, imprescindibles en les dietes de la gent gran

A la dieta mediterrània, els llegums suposen un aliment bàsic molt important i present en molts plats. Hi ha molts tipus de llegums, des de les llenties als cigrons, passant per les mongetes, els pèsols, la soja, els fesols…

Tots els llegums són un aliment molt interessant i complet a nivell nutricional que no ha de faltar en cap dieta, més encara si parlem de la tercera edat, on hi ha certs requeriments nutricionals augmentats respecte a la joventut.

Però, què ens aporten els llegums que els fan tan especials i complets? Veiem-ho!

Carbohidrats complexos

Els carbohidrats ens aporten energia per realitzar les activitats diàries bàsiques com caminar o moure’s.

Els carbohidrats complexos, són aquells que ens aporten energia de forma sostinguda i mantinguda durant més temps que els senzills. Presents en productes ultra-processats, lactis ensucrats o el sucre de taula com a tal.

Els carbohidrats complexos requereixen més temps i esforç per ser digerits pel nostre organisme. Això es tradueix en un millor control del sucre en sang (ideal per a diabètics) i per tant, una menor sobreestimulació del pàncrees.

Proteïnes vegetals

Els llegums són una font important de proteïnes d’origen vegetal. Ens aporten de mitjana 25gr or cada 100gr de llegum sec, encara que hi ha certa varietat entre llegums.

Encara que el perfil d’aminoàcids no sigui tan complet com el d’altres productes animals, podem combinar els llegums amb cereals. Com ara l’arròs, el cuscús o la pasta de blat o altres cereals per augmentar el valor biològic de les proteïnes presents als llegums.

A més, consumir llegums sovint ens ajuda a reduir el consum d’altres aliments càrnics rics en proteïnes però igual de rics en greixos saturats.

Fibra

A més, consumir llegums sovint ens ajuda a reduir el consum d’altres aliments càrnics rics en proteïnes però igual de rics en greixos saturats.

Els llegums són rics en fibra, la qual ens aporta sacietat i disminueix el buidatge gàstric, de manera que l’absorció de nutrients a l’intestí s’alenteix. La fibra, a més, millora el trànsit intestinal, accelerant-lo i donant major volum i millor consistència a la femta.

La fibra també té propietats protectores per al nostre intestí i certes patologies. Redueix el risc de mortalitat per malaltia cardiovascular o qualsevol tipus de càncer.

Minerals

Els llegums són rics en ferro, imprescindibles per a una bona salut cardiovascular. Així com per dur a terme les funcions bàsiques de l’organisme com a transportador d’oxigen.

En tractar-se de ferro “d’origen vegetal” és important combinar els llegums amb aliments rics en vitamina C. Ho podriem combinar amb tomàquet, pebrot, bròquil o fruites cítriques per augmentar-ne l’absorció. Els llegums també son rics en potassi, calci, magnesi i zinc.

Vitamines del grup B

Els llegums també ens aporten vitamines del grup B, concretament aporten vitamina B1 (tiamina), B3 (niacina) i B6. Vitamines essencials per a reaccions metabòliques, folats o vitamina B9, essencials també per a la producció de glòbuls vermells, la salut i desenvolupament cel·lular.

Com hem pogut veure, ens aporten molts nutrients essencials per a totes les edats. Per això és primordial consumir llegums a la nostra dieta ja des de ben petits. Però per què es tornen més importants a mesura que ens fem grans?

En aquestes edats, és normal que la gana disminueixi i es mengi menys. De manera que buscar aliments més densos nutricionalment i saludables serà molt important per evitar la desnutrició

En edats avançades hi ha una degradació pronunciada de la massa muscular que es coneix com a sarcopènia. La qual es pot agreujar amb la desnutrició. Per prevenir o disminuir la sarcopènia, cal entrenar la força. Però també el consum diari de proteïna de bona qualitat, com el que ens aporten els llegums.

Per últim, el seu elevat contingut en minerals ja justifica la seva ingesta per se. Però el seu alt contingut en calci, potassi i magnesi ajuda al correcte funcionament dels músculs, necessari. Repeteixo, per a una bona salut muscular i per ajudar a prevenir la sarcopènia.

Es per això, i molt més, que els llegums es tornen un aliment vital a consumir en edats avançades.

Des de 5 Serveis, t’animem a que no t’oblidis d’ells i els introdueixis a la teva dieta per sempre.

Recordem que podeu consultar tot el relacionat amb la salut nutricional . Tant dels vostres familiars a càrrec, com per a vosaltres / es mateixos / es. La salut dels nostres usuaris / es és molt important i la salut és un dels pilars a tenir en compte.

Com ens dóna suport el nostre Diestista – Nutricionista a 5 Serveis?

  1. Donant suport amb informació als / les cuidadors / es de l’equip, per poder oferir als l’usuari / a un estat nutricional el més saludable possible al seu domicili.
  2. Informant via consulta nutricional a l’usuari/a en el seu dia a dia, tant si és depenent així com als seus familiars cuidadors…
  3. Assessorant directament via consulta nutricional als membres de la familia.
Asistencia Sanitaria a Domicilio en Barcelona

A 5 Serveis, comptem amb la col·laboració d’un nutricionista especialitzat (Núm Col. CAT001591) on periòdicament compartirem recomanacions dietètiques que s’adaptin a les diferents malalties i patologies per tots els nostres pacients, familiars i coneguts.

Ricard Carreras (Num Col. CAT001591)

Dietista Nutricionista Col·laborador a 5 Serveis

Pots sol·licitar una dieta especial o una recomanació via e-mail: ricardcarreras@5serveis.com

Gràcies per haver llegit: “Els llegums, un aliment imprescindible en la tercera edat“. Si estàs interessat a seguir llegint, fes clic al nostre Blog o accedeix a altres recomanacions.

Comparteix-ho amb els teus!

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Desplaça cap amunt