Segons l’article de la Federació Espanyola de Diabetis (FEDE) i la seva campanya “Implica2 en diabetis” impulsa la participació de pacients amb diabetis tipus 2 en la conversa digital per promulgar la informació veraç a les xarxes socials sobre aquesta patologia.
Durant els darrers anys, hem pogut veure com les noves tecnologies i Internet han evolucionat a la velocitat de la llum i la seva estela ha deixat en nosaltres, precisament, un canvi en la forma d’interactuar amb el nostre entorn. A la xarxa, es poden trobar nombrosos recursos, i els usuaris poden cercar com fer una recepta, consultar el temps que farà al dia següent, revisar els seus moviments bancaris, o investigar sobre infinitat de temes.
Més ús d’Internet relacionat amb la diabetis
Va ser l’any 2006 quan es van començar a tenir registres oficials de l’ús d’Internet i les Tecnologies de la Informació i Comunicació (TIC) i, des de llavors, s’ha pogut veure com les xifres s’han multiplicat de manera sorprenent, fins al punt que , segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), l’ús del mòbil entre les persones d’entre 65 i 74 anys s’ha duplicat des del 2006 fins al 2021. Actualment, l’utilitzen el 96,6% de la població d’aquesta edat. que involucra gairebé la totalitat.


Internet a Espanya, aglutina més de la meitat de la població de més de 65 anys, quan a finals de la dècada dels 90 del segle XX, rara era la persona gran que hi recorria. Queda clar que el perfil de la gent gran ara és molt més digital.
La gen gran utilitzen les xarxes socials principalment per comunicar-se i troben a Facebook la millor eina per mantenir-se actius i així fer front a l’envelliment, l’aïllament i la soledat que moltes vegades senten.
Quedar-se obsolet en una societat cada dia més tecnològica i informatitzada és un pas pel qual no estan disposats a passar. Per això s’han assentat tan bé les noves maneres de comunicar-se.
En això, a més, la COVID-19 va tenir molt a veure: durant els mesos de confinament de 2020, el 78% dels espanyols va fer almenys una vídeo trucada a través d’Internet, quan en anys anteriors només ho havien fet un 33% ( el 2018), i un 55% (el 2019). I, dins d’aquestes xifres, són molts els més grans que encenien cada dia el seu ordinador per poder veure’s amb els fills i els néts.
LECTURES RELACIONADES
Una arma de doble tall
Tot i que l’ús comunicatiu és el principal de la xarxa per a la gent gran, un 79% també l’utilitza per cercar informació relacionada amb temes de salut, segons dades de l’Institut de Majors i Serveis Socials –IMSERSO.
Això, tot i que facilita informació i coneixement sobre diferents patologies, motiva l’autodiagnòstic, que pot suposar un problema per a moltes patologies, com la diabetis, que afecta més de 2 milions de persones de més de 65 anys a Espanya i que, per la seva pròpia complexitat, compta amb moltíssimes variables que cal tenir en compte per poder gestionar adequadament la patologia de cada persona.
No obstant això, Internet és ple de mites, notícies falses i mitges veritats, en ser un lloc tan obert on tots poden ocupar un lloc i qualsevol comentari o informació hi té cabuda. I aquest és el principal inconvenient que troben la gent gran a la xarxa: dificultats a l’hora de distingir una informació veraç d’una altra que no ho és.


Aprendre a distingir una informació veraç d'una altra que no, és un dels reptes principals davant la difusió d'informació a Internet.
Campanya “Implica2 en diabetis”
Entre altres, amb l’objectiu d’acabar amb les desinformacions sobre la patologia, la Federació Espanyola de Diabetis (FEDE) ha llançat la campanya Implica2 en diabetis, amb el suport d’Abbott. A través d’ella, FEDE convida els pacients, sense importar la seva edat ni el temps que portin diagnosticats en diabetis tipus 2, a participar en un diàleg a les xarxes socials, sota el hashtag #Implica2DM2.
Experiències, rutines, barreres que van suposar una limitació personal i que ja estan més que superades són els àmbits al voltant dels quals, amb Implica2 en diabetis, FEDE ha volgut crear una comunitat on també els grans puguin trobar el seu propi buit, i on es podran aprofitar de les xarxes per socialitzar amb més persones que comparteixin el mateix diagnòstic que ells.


Per les persones amb diabetis, és molt important el suport emocional: sentir-se acompanyat/da tant en l'inici com en el desenvolupament de la patologia, en facilita la gestió.
Per això és tan important que es tirin endavant iniciatives que involucrin totes aquelles persones que no són natives digitals i que, per qüestió de desigualtat de competències i habilitats en l’accés de les TIC, estan podent patir la bretxa digital.
Mitjançant seminaris en línia, podcasts i publicacions en xarxes socials, “Implica2 en diabetis” ofereix el suport que necessita aquest col·lectiu, complint alhora amb els objectius d’acabar amb els mites, generar proximitat i oferir acompanyament, entre tots, a través de gestos tan simples com la publicació de comentaris en xarxes socials.
A més, un major implicat a les xarxes socials, és un major amb la ment activa, que se sentirà millor i que podrà evitar condicions com la demència.
El paper de l´Administració pública
Sigui com sigui i encara que des de federacions i organitzacions s’estan posant en marxa iniciatives que ofereixen atenció a la gent gran amb diabetis, és l’Administració Pública qui ha d’impulsar oficialment polítiques sanitàries que dirigeixin les seves campanyes a aquest col·lectiu en concret, perquè puguin formar part de la causa a través d’una comunitat d’iguals i per fomentar l’adherència al tractament i una gestió correcta de la patologia, adaptada a la seva edat.
Font d´informació: Geriatricarea
Imatges: Kampus Production, Marcus Aurelius, Andrea Piacquadio en Pexels / Tumisu en Pixabay/ Freepik
Recorda que comptes amb 5 Serveis, el suport per al dependent i l’adult gran


Amb 28 anys de trajectòria aportant solucions d’assistència sanitària a domicili a Barcelona, a 5 Serveis som un equip especialitzat en la cura i el suport d’adults grans i dependents.
Donem serveis les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any. Podeu confiar amb 5 Serveis, per posar a les nostres mans els vostres éssers estimats.
Agenda una trucada i respondrem totes les teves preguntes. Som una empresa registrada i autoritzada per a la prestació de serveis de la Llei de dependència.
Us convidem a seguir les lectures del nostre Blog i conèixer altres recomanacions a la nostra secció d’Actualitat i Fisioteràpia Geriàtrica i Neurològica a domicili.
Comparteix-ho amb els teus si t’ha semblat interessant!

