Més de 100 neuròlegs i investigadors de 35 hospitals espanyols participen en el projecte COPPADIS, el nou estudi del qual dóna claus sobre com influeixen factors genètics, hormonals, neuroendocrins i moleculars en els símptomes de la malaltia de Parkinson, que no afecten per igual homes i dones.
D’acord amb aquest estudi hi ha diferències significatives en els símptomes que afecten un o altre sexe. La depressió, la fatiga i el dolor són més freqüents o severs en les dones, mentre que la hipomimia (disminució en l’expressió facial), problemes de la parla, rigidesa i hipersexualitat són més comuns en els homes.
A curt termini, els homes amb malaltia de Parkinson mostren una tendència més gran a desenvolupar una major discapacitat relacionada amb els símptomes no motors de la malaltia. En canvi, les dones es veuen més afectades en la seva capacitat funcional per realitzar les activitats de la vida diària i és més gran la seva percepció sobre la pèrdua de qualitat de vida.
Una altra diferència que mostra l’estudi és que sembla que les dones reben, en general, dosis més baixes de medicació específica per a la malaltia de Parkinson, encara que ajustant la dosi pel pes, no s’observen diferències entre tots dos sexes. Per contra, les dones consumeixen antidepressius, benzodiazepines i analgèsics amb més freqüència.
Lectures relacionades
Primer estudi realitzat a Espanya que analitza aquestes diferències
«Aquest és el primer estudi realitzat a Espanya que analitza les diferències per sexe en la malaltia de Parkinson en una gran cohort de pacients -410 homes i 271 dones- i és un dels estudis més grans realitzats fins ara a tot el món», destaca el Dr. Diego Santos, membre del Grup d’Estudi de Trastorns del Moviment de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN) i autor principal d’aquest treball.
Sobre els factors que incideixen en aquestes diferències, el Dr. Santos aprofundeix: «Factors genètics, hormonals, neuroendocrins i moleculars semblen estar implicats en les diferències en la patogènia. A causa d’això, ja sabem que la incidència i prevalença de la malaltia de Parkinson és entre 1,5 i 2 vegades més gran en homes que en dones i que l’inici de la malaltia en dones és lleugerament més tardà que en homes, però crèiem necessari veure també com aquests factors influeixen en els símptomes motors i no motors de la malaltia, la qualitat de vida i l’autonomia diària dels nostres pacients».
Pel que fa a altres diferències, l’expert destaca: «Per exemple, les dones tenen més probabilitats de viure soles, tenen un nivell educatiu més baix, consumeixen més fàrmacs per a altres malalties, o tenen més risc de patir depressió, gairebé el doble que els homes. Per contra, certs hàbits nocius (com el tabaquisme i el consum d’alcohol) són significativament més freqüents en homes».
Millorar l´atenció al pacient amb malaltia de Parkinson
Un dels impactes imminents de lestudi sens dubte serà sobre latenció al pacient. «Creiem que és important conèixer totes aquestes diferències, perquè aconseguirem adaptar millor els tractaments, predir millor els seus resultats i, en general, millorar l’atenció dels nostres pacients si es tenen en compte les diferències que hi ha en la progressió de la malaltia de Parkinson per sexe i les diferents necessitats individuals i socials», conclou el Dr. Santos.
Millorar l'atenció al pacient amb malaltia de Parkinson, objectiu de l'estudi publicat a la revista Journal of Clinical Medicine.


El projecte COPPADIS (Cohort of Patients with Parkinson ́s Disease in Spain) està promogut per la Fundació Degen i és impulsat des del 2015 per membres del Grup d’Estudi de Trastorns del Moviment (GETM) de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN).
Enllaç a l’estudi ‘Sex Differences in Motor and Non-Motor Symptoms among Spanish Patients with Parkinson’s Disease’ publicat a la revista ‘Journal of Clinical Medicine’.
Font d’informació: Geriatricarea
Imatges: freepik1, freepik2, freepik3, gpointstudio
Recorda que comptes amb 5 Serveis, el suport per al dependent i l’adult gran


Amb 28 anys de trajectòria aportant solucions d’assistència sanitària a domicili a Barcelona, a 5 Serveis som un equip especialitzat en la cura i el suport d’adults grans i dependents.
Donem serveis les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any. Podeu confiar amb 5 Serveis, per posar a les nostres mans els vostres éssers estimats.
Agenda una trucada i respondrem totes les teves preguntes. Som una empresa registrada i autoritzada per a la prestació de serveis de la Llei de dependència.
Us convidem a seguir les lectures del nostre Blog i conèixer altres recomanacions a la nostra secció d’Actualitat i Fisioteràpia Geriàtrica i Neurològica a domicili.
Comparteix-ho amb els teus si t’ha semblat interessant!

