Diabetis tipus 2 Recomanacions nutricionals per a la prevenció

Recomanacions nutricionals per a la prevenció de la diabetis tipus 2

Dia Mundial de la Diabetis – 14 novembre

En motiu del dia mundial de la diabetis, avui a 5serveis donarem algunes claus per prevenir la diabetis tipus 2.

Trobem dos tipus de diabetis. D’una banda hi ha la diabetis tipus 1, la qual és de causa genètica, apareix en edats primerenques (abans dels 30) i és deguda a una autodestrucció de les cèl·lules del pàncrees que s’encarreguen de secretar l’hormona insulina, responsable de normalitzar els nivells i/o pujades de sucre a la sang.

D’altra banda, la diabetis 2 es deu principalment a causes ambientals (hàbits de vida) en que l’organisme agafa resistència a l’acció de la insulina i/o el pàncrees secreta menys insulina per esgotament. Aquesta sol aparèixer en edats més tardanes (a partir dels 30 anys).

Diferències entre Diabetis tipus 1 i 2

La tipus 1 no és previsible, però en canvi, la tipus 2 sí que es pot prevenir si tenim un estil de vida saludable i fem les recomanacions següents:

  • Tenir un pes “normal”:

El sobrepès o l’obesitat és una de les causes principals d’aparició de Diabetis tipus 2. Tenir més quantitat de massa grassa i poca quantitat de massa muscular fa que el cos guanyi resistència a l’acció de la insulina i sigui necessària més quantitat per regular els nivells de glucosa a la sang i aprofitar-la com a font d’energia.

Això, amb el temps, comporta un esgotament de les cèl·lules del pàncrees, les quals poden acabar per secretar menys insulina.

  • Realitzar activitat física de forma regular o diària:

Caminar cada dia i realitzar exercici físic com córrer, anar amb bici i/o entrenar la força ajuden a tenir un major control de la glucosa i a que els músculs siguin més receptius a la insulina.

  • Controlar la qualitat dels carbohidrats de la dieta:

Una dieta basada en carbohidrats complexos o de lenta absorció serà clau per a la prevenció de la diabetis tipus 2. D’altra banda, evitar al màxim tots els productes ultraprocessats rics en sucres afegits com a brioixeria, galetes, gelats, xocolata, begudes ensucrades, etc. també ajudarà a una menor estimulació del pàncrees.

  • Finalment, altres mesures com no fumar, tenir uns horaris regulars i menjar aliments rics en fibra com fruita, llegums, verdura, fruita seca i farinacis integrals també ajudaran a prevenir l’aparició de Diabetis tipus 2.

És important no oblidar que un cop diagnosticada la diabetis tipus 2, aquests factors de prevenció també seran clau per al control, regularització i tractament de la Diabetis, tot i prenent la medicació corresponent.

Font:

Coneguem-la millor [Internet]. Fundació Diabetis. 2020 [citat 11 novembre 2021]. Disponible a: https://www.fundaciondiabetes.org/general/82/conozcamosla-mejor

Recordem que podeu consultar tot el relacionat amb la salut nutricional tant dels vostres familiars a càrrec, com per a vosaltres / es mateixos / es. La salut dels nostres usuaris / es és molt important i la salut és un dels pilars a tenir en compte.

Com ens dóna suport el nostre Diestista – Nutricionista a 5 Serveis?

1- Donant suport amb informació als / les cuidadors / es de l’equip, per poder oferir als l’usuari / a un estat nutricional el més saludable possible al seu domicili.

2- Informant via consulta nutricional a l’usuari/a en el seu dia a dia, tant si és depenent així com als seus familiars cuidadors..

3 – Assessorant directament via consulta nutricional als membres de la familia.

Asistencia Sanitaria a Domicilio en Barcelona

A 5 Serveis, comptem amb la col·laboració d’un nutricionista especialitzat (Núm Col. CAT001591) on periòdicament compartirem recomanacions dietètiques que s’adaptin a les diferents malalties i patologies per tots els nostres pacients, familiars i coneguts.

Ricard Carreras (Num Col. CAT001591)

Dietista Nutricionista Col·laborador a 5 Serveis

Pots sol·licitar una dieta especial o una recomanació via e-mail: ricardcarreras@5serveis.com

Gràcies per haver llegit: “Recomanacions nutricionals per a la prevenció de la diabetis tipus 2“. Si estàs interessat a seguir llegint, fes clic al nostre Blog o accedeix a altres recomanacions.

Comparteix-ho amb els teus!

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Scroll to Top