Detecció precoç de signes de desnutrició per millorar la qualitat de vida del pacient

detección precoz de la desnutrición por enfermedad

Qualsevol malaltia pot causar desnutrició, cosa que augmenta el risc de patir complicacions, per la qual cosa detectar-la a temps és clau per a la salut del pacient.

La Societat Espanyola d’Endocrinologia i Nutrició (SEEN) defineix la “Desnutrició Relacionada amb la Malaltia” (DRE) com la desnutrició la causa de la qual és una malaltia o el tractament de la mateixa. D’acord amb els criteris de Lideratge Global sobre Desnutrició, GLIM per les sigles en anglès, en què s’estableix el diagnòstic de desnutrició quan conflueixen pèrdua de pes i/o massa muscular (criteri fenotípic) amb disminució de la ingesta i/o malaltia aguda o crònica (criteri etiològic)”.

Com identificar si hi ha desnutrició

Entre els símptomes per detectar la desnutrició hi ha la pèrdua de pes no intencionada, el minvament de la capacitat per realitzar les activitats habituals a la vida i la sensació de cansament.

“La desnutrició disminueix la capacitat d’adaptació de l’organisme davant l’agressió que produeix la malaltia, fent-ho més vulnerable, per exemple, a infeccions o més procliu a tenir complicacions d’un tractament com la quimioteràpia, cosa que pot conduir a abandonar-la. ” assenyala la doctora Carmen Aragón, membre de l’Àrea de Nutrició de la SEEN.

Qualsevol malaltia pot causar desnutrició empitjorant el pronòstic i disminuint-ne la qualitat de vida.

Recomanacions per abordar la desnutrició relacionada amb la malaltia

La figura de l’endocrinoleg resulta essencial en l’abordatge dels pacients que pateixen desnutrició per diagnosticar i tractar aquesta malaltia.

Pel que fa a les recomanacions a la “Desnutrició Relacionada amb la Malaltia”, generalment sol aconsellar-se enriquir la dieta habitual afegint aliments que augmentin la seva densitat energètica com l’oli d’oliva o incrementin el contingut de proteïnes com la clara d’ou, encara que és cert que s’han d’adaptar a cada patologia causant de la desnutrició.

Millorar la dieta habitual per combatre la desnutrició per malaltia és clau

Sobre aquest aspecte, el doctor Francisco Botella, coordinador de l’Àrea de Nutrició de la SEEN, apunta que “es poden aplicar diferents tècniques de teràpia mèdica nutricional artificial com l’ús de suplements nutricionals, la nutrició enteral per sonda o la nutrició parenteral o intravenosa” quan les mesures dietètiques no són suficients.

Pel que fa a l’augment de casos de pobresa associada amb una alimentació deficient o carencial, la SEEN manifesta la seva preocupació perquè com ho indica el doctor Botella, pot col·locar les persones en situació de gran vulnerabilitat a l’hora d’enfrontar-se a qualsevol malaltia, tancant el cercle desnutrició/malaltia amb conseqüències molt greus en els resultats de salut i el cost sanitari”.

Tècniques avançades de diagnòstic de la desnutrició

Sobre els avenços en el diagnòstic de la “Desnutrició Relacionada amb la Malaltia” destaquen la introducció de la valoració morfofuncional mitjançant l’aplicació de tècniques d’imatge (ecografia, escàner), la composició corporal (bioimpedància) i proves funcionals (velocitat de la marxa) que possibiliten l’obtenció de dades objectives que contribuiran a monitoritzar el tractament i establir-ne un pronòstic.

Ara el repte per als endocrinòlegs és “aconseguir que el cribratge de la DRE arribi a tots els pacients i que qui ho precisi rebi un tractament mèdic nutricional”, conclou la doctora Aragó.

Font d´informació: Geriatricarea
Imatges: cottonbro studio, kampus production, cup of couple, freepik

Recorda que comptes amb 5 Serveis, el suport per al dependent i l’adult gran

Amb 28 anys de trajectòria aportant solucions d’assistència sanitària a domicili a Barcelona, ​​a 5 Serveis som un equip especialitzat en la cura i el suport d’adults grans i dependents.

Donem serveis les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any. Podeu confiar amb 5 Serveis, per posar a les nostres mans els vostres éssers estimats.

Agenda una trucada i respondrem totes les teves preguntes. Som una empresa registrada i autoritzada per a la prestació de serveis de la Llei de dependència.

Us convidem a seguir les lectures del nostre Blog i conèixer altres recomanacions a la nostra secció d’Actualitat i Fisioteràpia Geriàtrica i Neurològica a domicili.

Comparteix-ho amb els teus si t’ha semblat interessant!

Summary
Detecció precoç de signes de desnutrició per millorar la qualitat de vida del pacient
Article Name
Detecció precoç de signes de desnutrició per millorar la qualitat de vida del pacient
Description
La desnutrició per malaltia augmenta el risc de patir complicacions en el pacient, per la qual cosa detectar-la a temps és clau per a la salut
Desplaça cap amunt