Connexió entre consum de peix blau i millora del dolor en persones grans

dieta rica en pescado azul ayuda a prevenir el dolor en personas mayores

A més consum de peix blau menor risc d’aparició o empitjorament del dolor segons l’estudi de la Universitat Autònoma de Madrid (UAM), el Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa (Ciber|ESP) i l’Institut de Recerca en Ciències de l’Alimentació i la Salut (IMDEA).

Gairebé 1.500 milions de persones a tot el món pateixen dolor de manera habitual i la xifra augmenta cada any. Com tractar el dolor sense recórrer als fàrmacs és una gran interrogant per als especialistes, perquè encara que efectius, els antiinflamatoris o els opiacis moltes vegades tenen efectes secundaris, especialment en persones grans, que solen prendre diversos medicaments de manera rutinària.

Un equip d’investigadors de la UAM, el Ciber|ESP i d’IMDEA han dut a terme un estudi que revela que el consum de peix blau s’associa a una incidència més baixa i la millor evolució del dolor entre la gent gran. Els resultats de la investigació, que han estat publicats a les revistes científiques Nutrients i Clinical Nutrition, conclouen que “la vitamina D té accions sobre el metabolisme ossi, la inflamació i la regulació del son, mentre que els greixos omega-3 tenen accions antiinflamatòries i analgèsiques”.

Sobre les motivacions de l’estudi, els autors es van proposar comprovar si un consum més gran de peix i ingesta de vitamina D i greixos omega-3 s’associava amb l’aparició i l’evolució del dolor atès que ambdós nutrients es poden ingerir com a part de la dieta, especialment a través del peix.

Per avaluar aquesta hipòtesi, l’equip d’investigadors va utilitzar les dades de la cohort ENRICA-Seniors-1 monitoritzant durant cinc anys 950 persones de més de 60 anys procedents de tot Espanya. Sobre això expliquen la seva metodologia: “Aquesta manera d’analitzar les dades no va ser casual, ja que ens va permetre minimitzar la causalitat reversa, és a dir, estar més segurs que el consum de peix i els seus nutrients era el que modificava el dolor, i no a la inversa”.

Troballes de la investigació sobre consum de peix blau i dolor

L’equip va comprovar que un consum de peix blau més gran (entre una i dues racions a la setmana) s’associava amb un risc d’un 32% més baix d’aparició de dolor després de cinc anys, així com amb una probabilitat d’un 30% menor d’empitjorament del dolor.

Connexió entre el consum de peix blau, prevenció i tractament del dolor en persones grans

Tot i això, cridava la seva atenció que només el consum de peix blau es relacionés amb un menor risc de dolor, no així el de peix blanc.

En la seva opinió aquestes diferències “probablement es van deure al contingut més gran en vitamina D i greixos omega 3 del peix blau, ja que aquests dos nutrients també es van associar amb menor incidència i millor evolució del dolor. Per exemple, una ració de sardines o verat podria aportar fins a cinc vegades més vitamina D i tres vegades més omega-3 que una ració de lluç o calamars, segons les dades de les taules de composició d’aliments espanyoles”.

Les sardines i el verat entre les que aporten més vitamina D i omega-3.

Buscant alternatives al tractament no farmacològic del dolor

Com que es tracta d’un estudi només en persones grans, els investigadors consideren, amb cautela, que aquestes noves dades donarien suport al consum de peix blau, així com la ingesta de vitamina D i greixos omega-3, com a eines per a la prevenció i tractament no farmacològic del dolor, camps en què assenyalen “hi ha poca evidència, malgrat l’elevat cost que el dolor té per a la societat, a causa de l’ús del sistema sanitari, la discapacitat i la pèrdua de productivitat laboral associades”.

Font d´informació: Geriatricarea
Imatges: jcomp, @azerbaijan_stockers, Elle Hughes, Laker

Recorda que comptes amb 5 Serveis, el suport que l’adult gran i el dependent necessita

Amb 28 anys de trajectòria brindant solucions d’assistència sanitària a domicili a Barcelona, ​ 5 Serveis som un equip especialitzat en la cura i el suport d’adults grans i dependents.

Donem serveis les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any. Confia amb 5 Serveis per posar a les nostres mans, els teus éssers estimats. Agenda una trucada de vídeo i respondrem totes les teves preguntes. Som una empresa registrada i autoritzada per a la prestació de serveis de la Llei de dependència.

Us convidem a seguir les lectures del nostre Blog i conèixer altres recomanacions d’Actualitat.

Comparteix-ho amb els teus si t’ha semblat interessant!

Summary
Connexió entre consum de peix blau i millora del dolor en persones grans
Article Name
Connexió entre consum de peix blau i millora del dolor en persones grans
Description
Noves dades recolzen que el consum de peix blau, així com de vitamina D i greixos omega-3 ajuden en la prevenció i tractament no farmacològic del dolor
Desplaça cap amunt