Jornada sobre Alzheimer abans dels 65

demencia precoz

La Fundació Alzheimer Catalunya amb la col·laboració de l’Hospital Clínic de Barcelona, organitzen una jornada especial adreçada a professionals de l’àmbit sociosanitari i als familiars de persones amb demència d’inici precoç. Es durà a terme el proper 24 de novembre al Col·legi de Psicòlegs de Catalunya.

La demència d’inici precoç es caracteritza per un inici prematur dels símptomes (abans dels 65 anys) juntament amb una freqüència més elevada de símptomes diferents a la típica pèrdua de la memòria. L’evolució del declivi cognitiu, acostuma a ser més ràpida que amb la gent gran amb demència.

Segons dades de la Fundació Alzheimer Catalunya, la demència precoç té una prevalença que oscil·la entre 42,3 i 54 per cada 100.000 casos de demència.

Tot i això, el nombre podria ser més gran ja que hi ha problemes a l’hora de realitzar el diagnòstic perquè els primers símptomes es confonen amb altres patologies pròpies de l’edat adulta com l’estrès o la fatiga.

Reptes socials de les persones amb demència precoç

Les persones amb demència d’inici precoç s’enfronten a reptes socials únics que van més enllà dels reptes de gent gran amb demència.

La majoria de persones amb demència d’inici precoç, estan en edat de treballar i combinen aquesta feina amb tasques de cura de familiars com els fills, néts o altres familiars.

La malaltia provoca canvis d`identitat, aparició de sentiment d`impotència i canvis en les relacions socials i/o familiars.

Alhora, l’exclusió social i la pèrdua d’activitats significatives compliquen encara més la situació perquè aquestes persones senten que poden continuar aportant a la societat, independentment de la seva demència.

D’altra banda, els desafiaments dels cuidadors familiars de les persones amb demència estan ben documentats, però possiblement les situacions dels que tenen cura d’algú amb demència d’inici precoç estan poc investigades.

A la jornada sobre «Alzheimer abans dels 65» es debatrà sobre els darrers estudis de recerca i es realitzarà una proposta d’intervenció per als familiars on participaran com a ponents el Dr. Albert Lladó, Guadalupe Fernández, Dra. Beatriz Bosch Capdevilla, Sònia Maymó , Laura Calderón i Anna Rovira.

Programa Alzheimer abans dels 65 anys

Bloc 1: Enfocament clínic de la demència d’inici precoç

 • Dr. Albert Lladó
  Neuròleg de la Unitat d´Alzheimer i altres trastorns cognitius de l´Hospital Clínic Barcelona
  Epidemiologia i procés diagnòstic de les demències d’inici
 • Guadalupe Fernández
  Màster oficial metodologia de la investigació aplicada a les cures infermeres de la UB. Infermera de Pràctica Avançada: figura referent del pacient diagnosticat de Malaltia d’Alzheimer
 • Dra. Beatriz Bosch Capdevilla
  Neuropsicòloga, doctora en Medicina per la Universitat de Barcelona
  Nous estudis a les demències d’inici d’hora

Bloc 2: Reptes socials i familiars amb les demències d’inici precoç

 • Sonia Maymó
  Directora de l´àrea de Persona y Família d´Alzheimer Catalunya Fundació
  Demència d’inici i dinàmica familiar: recursos de suport
 • Laura Calderón
  Directora de l’Àrea de Formació i Consultoria d’Alzheimer Catalunya Fundació
  Anàlisi del fenomen de la parentificació: conseqüències a la vida dels fills/es
 • Anna Rovira
  Llicenciada en dret per la Universitat de Barcelona advocat de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, ​​membre del Patronat d’Alzheimer Catalunya Fundació
  Mecanismes legals de previsió de futur

Font d´informació: Alzheimer Catalunya, Geriatricarea

Imatges: Rawpixel en Freepik, Mart Production en Pexels

Recorda que comptes amb 5 Serveis, el suport per al dependent i l’adult gran

5 serveis el apoyo que la gente mayor necesita

Amb 28 anys de trajectòria aportant solucions d’assistència sanitària a domicili a Barcelona, ​​a 5 Serveis som un equip especialitzat en la cura i el suport d’adults grans i dependents.

Donem serveis les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any. Podeu confiar amb 5 Serveis, per posar a les nostres mans els vostres éssers estimats.

Agenda una trucada i respondrem totes les teves preguntes. Som una empresa registrada i autoritzada per a la prestació de serveis de la Llei de dependència.

Us convidem a seguir les lectures del nostre Blog i conèixer altres recomanacions a la nostra secció d’Actualitat i Fisioteràpia Geriàtrica i Neurològica a domicili.

Comparteix-ho amb els teus si t’ha semblat interessant!

Desplaça cap amunt