La Fundació Alzheimer Catalunya amb la col·laboració de l’Hospital Clínic de Barcelona, organitzen una jornada especial adreçada a professionals de l’àmbit sociosanitari i als familiars de persones amb demència d’inici precoç. Es durà a terme el proper 24 de novembre al Col·legi de Psicòlegs de Catalunya.
La demència d’inici precoç es caracteritza per un inici prematur dels símptomes (abans dels 65 anys) juntament amb una freqüència més elevada de símptomes diferents a la típica pèrdua de la memòria. L’evolució del declivi cognitiu, acostuma a ser més ràpida que amb la gent gran amb demència.


Segons dades de la Fundació Alzheimer Catalunya, la demència precoç té una prevalença que oscil·la entre 42,3 i 54 per cada 100.000 casos de demència.
Tot i això, el nombre podria ser més gran ja que hi ha problemes a l’hora de realitzar el diagnòstic perquè els primers símptomes es confonen amb altres patologies pròpies de l’edat adulta com l’estrès o la fatiga.
Lectures relacionades
Reptes socials de les persones amb demència precoç
Les persones amb demència d’inici precoç s’enfronten a reptes socials únics que van més enllà dels reptes de gent gran amb demència.
La majoria de persones amb demència d’inici precoç, estan en edat de treballar i combinen aquesta feina amb tasques de cura de familiars com els fills, néts o altres familiars.


La malaltia provoca canvis d`identitat, aparició de sentiment d`impotència i canvis en les relacions socials i/o familiars.
Alhora, l’exclusió social i la pèrdua d’activitats significatives compliquen encara més la situació perquè aquestes persones senten que poden continuar aportant a la societat, independentment de la seva demència.
D’altra banda, els desafiaments dels cuidadors familiars de les persones amb demència estan ben documentats, però possiblement les situacions dels que tenen cura d’algú amb demència d’inici precoç estan poc investigades.
A la jornada sobre «Alzheimer abans dels 65» es debatrà sobre els darrers estudis de recerca i es realitzarà una proposta d’intervenció per als familiars on participaran com a ponents el Dr. Albert Lladó, Guadalupe Fernández, Dra. Beatriz Bosch Capdevilla, Sònia Maymó , Laura Calderón i Anna Rovira.
Programa Alzheimer abans dels 65 anys
Bloc 1: Enfocament clínic de la demència d’inici precoç
- Dr. Albert Lladó
Neuròleg de la Unitat d´Alzheimer i altres trastorns cognitius de l´Hospital Clínic Barcelona
Epidemiologia i procés diagnòstic de les demències d’inici - Guadalupe Fernández
Màster oficial metodologia de la investigació aplicada a les cures infermeres de la UB. Infermera de Pràctica Avançada: figura referent del pacient diagnosticat de Malaltia d’Alzheimer - Dra. Beatriz Bosch Capdevilla
Neuropsicòloga, doctora en Medicina per la Universitat de Barcelona
Nous estudis a les demències d’inici d’hora
Bloc 2: Reptes socials i familiars amb les demències d’inici precoç
- Sonia Maymó
Directora de l´àrea de Persona y Família d´Alzheimer Catalunya Fundació
Demència d’inici i dinàmica familiar: recursos de suport - Laura Calderón
Directora de l’Àrea de Formació i Consultoria d’Alzheimer Catalunya Fundació
Anàlisi del fenomen de la parentificació: conseqüències a la vida dels fills/es - Anna Rovira
Llicenciada en dret per la Universitat de Barcelona advocat de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, membre del Patronat d’Alzheimer Catalunya Fundació
Mecanismes legals de previsió de futur
Font d´informació: Alzheimer Catalunya, Geriatricarea
Imatges: Rawpixel en Freepik, Mart Production en Pexels
Recorda que comptes amb 5 Serveis, el suport per al dependent i l’adult gran


Amb 28 anys de trajectòria aportant solucions d’assistència sanitària a domicili a Barcelona, a 5 Serveis som un equip especialitzat en la cura i el suport d’adults grans i dependents.
Donem serveis les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any. Podeu confiar amb 5 Serveis, per posar a les nostres mans els vostres éssers estimats.
Agenda una trucada i respondrem totes les teves preguntes. Som una empresa registrada i autoritzada per a la prestació de serveis de la Llei de dependència.
Us convidem a seguir les lectures del nostre Blog i conèixer altres recomanacions a la nostra secció d’Actualitat i Fisioteràpia Geriàtrica i Neurològica a domicili.
Comparteix-ho amb els teus si t’ha semblat interessant!