21 de Setembre, Dia Mundial de l’Alzheimer

Blog 5 Serveis - 21 de septiembre, Día Mundial del Alzheimer

En el marc del Dia Mundial de l’Alzheimer, a 5 Serveis volem visibilitzar i honrar aquest dia, així com manifestar la nostra solidaritat amb les persones que la pateixen i el nostre compromís amb els pacients i les seves famílies.

El 21 de setembre se celebra el Dia Mundial de l’Alzheimer, data instituïda per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i l’Alzheimer’s Disease International (ADI).

L’objectiu d’aquesta commemoració és donar a conèixer la malaltia i les conseqüències sociosanitàries, així com sensibilitzar i sol·licitar el suport i la solidaritat de la població, les institucions i els organismes oficials. Addicionalment, per reforçar la tasca de conscienciació, ADI va establir setembre com el Mes Mundial de l’Alzheimer.

Aquest any la campanya mundial manté el mateix lema que l’edició 2021, “Coneix la demència, coneix l’Alzheimer”, per lluitar contra la manca de coneixement global sobre la malaltia.

De fet, segons l’Informe Mundial sobre Alzheimer 2019, elaborat per l’ADI, dos terços de la població pensa que la demència forma part del procés normal d’envelliment en lloc de reconèixer-ho com un trastorn neurodegeneratiu. Així mateix, la celebració pretén destacar la importància del suport que necessiten les persones afectades i les famílies després del diagnòstic de la malaltia.

Incidència de la malaltia d’Alzheimer a la població

L’Alzheimer produeix una disminució de les funcions intel·lectuals, dificulta l’aprenentatge de nous conceptes, interfereix en la capacitat de la persona per realitzar la vida diària i produeix canvis en la personalitat i la conducta. Val a dir que no tots els deterioraments de les capacitats mentals relacionades amb l’edat evolucionaran cap a la malaltia.

Persones més grans de 70 anys mostren més risc de deteriorament cognitiu

Les dades publicades per l’OMS indiquen que actualment 50 milions de persones pateixen demència a tot el món, una xifra que preveu es triplicarà el 2050.

A Catalunya, l’Alzheimer afecta unes 86.000 persones observant-se un increment de la malaltia d’acord amb l’edat: un 5% de la població més gran de 60 anys, un 20% dels més grans de 80 anys i un 30% dels més grans 90 anys.

Per donar resposta a l’avenç de l’Alzheimer, el Departament de Salut ha definit, en el marc del Pla director sociosanitari, el Pla d’atenció sanitària a les persones amb deteriorament cognitiu lleu i demència de Catalunya (PLADEMCAT).

“Aquesta eina és clau per garantir una atenció integral i integrada a les persones i el seu entorn cuidador al llarg de tota lʻevolució de la malaltia des del diagnòstic precoç al final de vida”.

Gairebé el 40% de les persones més grans de 70 anys mostra risc de deteriorament cognitiu

Un 38,5% de les persones més grans de 70 anys mostra risc de deteriorament cognitiu i un 42,9% es queixa de pèrdua de memòria, tal com revela l’estudi «NeuraxCare, detecció precoç del deteriorament cognitiu en persones grans a la farmàcia comunitària», realitzat per Neuraxpharm, grup farmacèutic europeu especialitzat a l’àrea del Sistema Nerviós Central.

Les dades d’aquest estudi pioner a Espanya s’han donat a conèixer coincidint amb la celebració del Dia Mundial de l’Alzheimer, i reflecteixen la prevalença del deteriorament cognitiu lleu en persones grans, a partir de 70 anys, posant en valor el paper del farmacèutic a la detecció precoç.

A major edat es va observar major proporció de risc de deteriorament cognitiu

D’acord amb els resultats de l’estudi, la franja d’edat a partir dels 85 anys és la que presenta més risc de deteriorament cognitiu i les puntuacions més altes al test IQ-CODE.

Així mateix, els factors que es van relacionar amb més risc van ser, en aquest ordre:

  1. L’edat
  2. Mostrar signes de pèrdua de memòria
  3. Haver patit un ictus en els darrers dos anys
  4. Ser fumador
  5. La diabetis
  6. Tenir antecedents familiars de demència o Alzheimer

Tractaments per a la malaltia d’Alzheimer: què s’entreveu a l’horitzó?

Tot i que hi ha moltes pistes encoratjadores, els nous tractaments per tractar la malaltia d’Alzheimer triguen a aparèixer.

Els tractaments actuals milloren temporalment els símptomes de pèrdua de memòria i problemes amb el pensament i el raonament, ja que augmenten el rendiment de les substàncies químiques al cervell que transporten informació d’una cèl·lula cerebral a una altra.

Tot i això, encara els tractaments no aturen el deteriorament de fons ja que a mesura que moren més cèl·lules cerebrals, l’Alzheimer continua progressant.

Els experts tenen una esperança cautelosa de desenvolupar tractaments que puguin aturar o retardar significativament la progressió de l’Alzheimer. Una comprensió cada vegada més gran de com la malaltia altera el cervell ha donat lloc a possibles tractaments que provoquen un curtcircuit en els processos bàsics de la malaltia.

Els futurs tractaments per a la malaltia d’Alzheimer poden incloure una combinació de medicaments, una cosa similar a la forma dels tractaments per a molts tipus de càncer o el VIH/sida que inclouen més d’un sol medicament.

Fonts d’informació: https://acortar.link/7MlOeo, https://acortar.link/sPSfEJ, https://www.freepik.es/

Recorda que comptes amb 5 Serveis, el suport que l’adult gran i el dependent necessita

Amb 28 anys de trajectòria brindant solucions d’assistència sanitària a domicili a Barcelona, ​ 5 Serveis som un equip especialitzat en la cura i el suport d’adults grans i dependents.

Donem serveis les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any. Confia amb 5 Serveis per posar a les nostres mans, els teus éssers estimats. Agenda una trucada de vídeo i respondrem totes les teves preguntes. Som una empresa registrada i autoritzada per a la prestació de serveis de la Llei de dependència.

Us convidem a seguir les lectures del nostre Blog i conèixer altres recomanacions d’Actualitat.

Comparteix-ho amb els teus si t’ha semblat interessant!

Summary
21 de Setembre, Dia Mundial de l'Alzheimer
Article Name
21 de Setembre, Dia Mundial de l'Alzheimer
Description
El 21 de setembre se celebra el Dia Mundial de l'Alzheimer, data instituïda per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i l'Alzheimer Disease International (ADI).
Publisher Name
5 Serveis
Publisher Logo

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Desplaça cap amunt